Zagrebačka županija: mjere poticaja i razvoja poljoprivrede

Bez autora
Apr 26 2010

Zagrebačka županija je i ove godine osigurala 13,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj poljoprivrede, ruralnog razvitka i šumarstva. Županija je poljoprivredu svrstala među najvažnije gospodarske grane i iz svoj proračuna izdvaja maksimalna sredstva za poljoprivredu, jer nastoji potaknuti daljnji razvoj te djelatnosti, ali i ostanak mladih na ruralnim područjima. U svibnju će ići u rebalans proračuna te se nada da će se sredstva za poljoprivredu povećati. No, treba shvatiti da se nalazimo pred prekretniciom, ulaskom u EU, a to znači da će se potpore i subvencije drugačije raspoređivati te se poljoprivrednici za to trebaju pripremiti, odnosno trebaju se prilagoditi mjerama zajedničke poljoprivredne politike.

Zagrebačka županija: mjere poticaja i razvoja poljoprivredeZagrebačka županija je i ove godine osigurala 13,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj poljoprivrede, ruralnog razvitka i šumarstva, istaknuo je župan Stjepan Kožić na predstavljanju mjera poticaja i razvoja poljoprivrede, ruralnog razvoja, ribarstva i lovstva za Zagrebačku županiju.

Kožić je istaknuo kako je Županija poljoprivredu svrstala među najvažnije gospodarske grane i iz svoj proračuna izdvaja maksimalna sredstva za poljoprivredu, jer nastoji potaknuti daljnji razvoj te djelatnosti, ali i ostanak mladih na ruralnim područjima.

Najavio je kako će se u svibnju ići u rebalans proračuna te kako se nada da će se sredstva za poljoprivredu povećati.

No, ističe i kako treba shvatiti da se nalazimo pred prekretniciom, ulaskom u EU, a to znači da će se potpore i subvencije drugačije raspoređivati te se poljoprivrednici za to trebaju pripremiti, odnosno trebaju se prilagoditi mjerama zajedničke poljoprivredne politike.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Josip Kraljičković kazao je kako bi u lipnju trebao biti donešen novi zakon o potporama u poljoprivredi.

Budući je plan da Hrvatska uđe u EU 2012. godine, do tada treba dati vremena poljoprivrednicima da se prilagode mjerama zajedničke poljoprivredne politike, kazao je.

Podsjetio je i na IPARD program kojim su na raspolaganju za ovu godinu sredstva u iznosu od milijardu kuna.

Kraljičković je najavio da će u svibnju biti raspisan natječaj za mjeru 301. Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture, a u rujnu ili listopadu natječaj za mjeru 302. Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik