Domaće zelene obveznice na Londonskoj berzi

Bez autora
Jun 24 2021

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali učestvovao je danas na svečanom zaključenju 15. godišnje i 8. izborne skupštine NALED-a pod nazivom „Agenda 2025: Vizija za budućnost“.

Mali je, govoreći na temu „Iz ugla Vlade Srbije: Saradnja za bolje uslove poslovanja“, istakao da je stalna komunikacija sa privredom pravi način za napredak i razvoj zemlje, a da je za privredu od nemerljivog značaja novi Zakon o fiskalizaciji, ali i Zakon o elektronskim fakturama, čija će primena početi od 1. januara naredne godine.

Kada sam postao ministar finansija, zahtev privrednika i NALED-a bio je da se ubrza povrat PDV-a. Kroz elektronske fakture obezbedićemo da se to dešava u danu, što će umnogome doprineti transparentnosti i konkurentnosti naše ekonomije, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je posvećena nastavku strukturnih reformi, pri čemu novi savetodavni aranžman MMF-a sa Srbijom dodatno doprinosi kredibilitetu naše zemlje.

Kada su u pitanju prioriteti, pre svega planiran je nastavak restrukturiranja javnih preduzeća, zelena agenda, nastavak reforme Poreske uprave i povećanje konkurentnosti naše privrede kroz umanjenje poreskih nameta, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, novi poreski podsticaji za mlade, koje je inicirao predsednik Republike Aleksandar Vučić, doprineće smanjenju nezaposlenosti.

Mali je objasnio da su pred globalnom ekonomijom velika iskušenja, pri čemu je konstatovao da je saradnja sa NALED-om i privrednicima od nemerljivog značaja.

Sa NALED-om i privrednicima ćemo raditi na tome da Srbija ide dalje, da se razvija, da rastu plate i penzije, grade se auto-putevi, nove fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, kilometri vodovodne i kanalizacione mreže, sve ono što će Srbiju pretvarati u lepše mesto za život, rekao je ministar, dodavši da je poseban fokus na ekologiji, odnosno ispunjenju zelene agende.

Po prvi put u Srbiji emitovaćemo zelene obveznice i izaći na međunarodno tržište kapitala, na Londonsku berzu. Tražićemo novac od investitora i ubediti ih u projekte koje imamo kako bismo dodatno ubrzali razvoj te oblasti. Sada u budžetu imamo rekordne iznose za ekologiju, odnosno projekte koji su posvećeni zaštiti životne sredine, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, Srbija je uspela da se na pravi način izbori sa posledicama pandemije koronavirusa i osigura čvrste temelje za dalji rast ekonomije.

Na pravi način smo izašli sa paketima pomoći od oko osam milijardi evra za naše građane i privredu. Zahvaljujući tome, Srbija je izbegla najcrnje scenarije, kojih je bilo u zemljama razvijenijim od naše, dodao je ministar.

Naš BDP je prošle godine pao jedan odsto, što je bio jedan od najmanjih padova u Evropi. Sa druge strane, spasili smo proizvodne kapacitete, održali skoro punu zaposlenost, kao i makroekonomsku stabilnost, jer učešće javnog duga u BDP-u je manje od 60 odsto, rekao je on.

U prvom kvartalu očekivali smo pad BDP-a od 1,3 odsto, a imali smo rast od 1,7 procenata. Industrijska proizvodnja u aprilu ove godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, bila je veća za 33,9 odsto, a u odnosu na prosek od prošle godine veća za 5,8 procenata. Javni dug je i dalje pod kontrolom i ostaće ispod nivoa od 60 odsto, koliko je propisano Mastrihtom, precizirao je ministar.

On je izrazio uverenje da će stopa rasta Srbije ove godine biti iznad šest odsto, i da ćemo sa tom stopom rasta sigurno biti jedna od tri najbrže rastuće ekonomije uprkos pandemiji koronavirusa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik