Investicije u tretman otpadnih voda će dostići 20 milijardi evra

Bez autora
Jun 24 2021

Iskustvo Izraela u efikasnom upravljanju, tretmanu i preradi otpadnih voda, dragoceno je za Srbiju, koju na putu evropskih integracija očekuje ogroman ivesticioni ciklus u sektoru zaštite životne sredine.

Očekuje se da će investicije u tretman otpadnih voda u narednih 20 godina dostići 20 milijardi evra, istakao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za internacionalizaciju Privredne komore Srbije.

On je na Poslovnom forumu Srbije i Izraela posvećenom efikasnom upravljanju i tretmanu otpadnih i pijaćih voda koji su organizovale Ambasada Izraela i Privredna komore Srbije, naveo da od Izraela, kao zemlje koja prerađuje i reciklira 90 odsto vode,  naše kompanije mogu mnogo da nauče u ovoj oblasti.

Srbija danas tretira samo devet odsto otpadnih voda, od toga samo tri odsto na ekološki prihvatljiv način, ukazano je na skupu.. Tretman otpadnih voda samo u gradskim i opštinskim kolektorima za prečišćavanje otpadnih voda danas nije više dovoljan, nego je potrebno da kompanije prethodno tretiraju industrijske otpadne vode.

"Automatizacija tog procesa je na visokom nivou i  zahteva nova znanja i nove tehnologije, ali potrebno je i da se proširi znanje samih kompanija šta je to što je opasno u njihovim otpadnim vodama, na koji način to može da se tretira i najbrže, najefikasnije i najjeftinije da se rešava", kaže Vesović.          

Očekujemo veliki priliv i podršku sredstava iz međunarodnih finansijskih institucija, iz EU kroz pretpristupne fondove i svega onog što je opredeljeno za 'zelenu agendu' za Zapadni Balkan", rekao je Vesović.

Ambasador Izraela Jahel Vilan ukazao je na iskustva te države u prečišćavanju voda, i naglasio da globalne klimatske promene podstiču da se bavimo rastućim izazovima zaštite životne sredine, a da je najveći izazov voda. Kaže da gotovo milijardu ljudi nema pristup čistoj vodi, a da je prognoza da će ovaj broj naglo rasti u narednim decenijama.

"Izrael se od svog osnivanja sve više oslanjao na morsku vodu i sagradio je prvo postrojenje za desalinizaciju u Eilatu 1970. Danas 70 odsto izraelske pijaće vode teče iz velikih obalnih postrojenja za desalinizaciju", kaže ambasador Izraela..Naveo je da obezbeđivanje čiste vode za Izrael nije samo ekološko pitanje, već i više od toga, jer doprinosi miru i stabilnosti na Bliskom Istoku.

"Imali smo skoro ratove u vezi vode i sada smo zaista ponosni na to što je obezbeđivanje vode sastavni deo mirovnog ugovora", naglasio je Vilan i dodao da se u Izraelu skoro 90 odsto otpadnih voda reciklira kroz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje se zatim prečišćavaju i preusmeravaju u navodnjavanje.Naglasio je da Izrael ima vodeće tehnologije i veliko iskustvo i veštine upravljanja projektima u toj oblasti.

Na forumu, kome je prisustvovao i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, predstavnici Svetske banke i EBRD-a predstavili su mogućnosti finansiranja postrojenja za preradu otpadnih voda u Srbiji.

Privredna komora Srbije i Ambasada Izraela u narednom periodu će pružati punu podršku kompanijama u ovom sektoru, a jedna od aktivnosti biće i otvaranje kancelarije PKS u Izraelu sa ciljem jačanja trgovinske saradnje i povezivanja privrednika dve zemlje, najavljeno je na skupu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik