Američki dug 13.600 mlrd. dolara

Bez autora
Jun 10 2010

Dug Sjedinjenih američkih država će ove godine premašiti iznos od 13.600 milijardi dolara i narasti na oko 19.600 milijardi do 2015. godine.U izveštaju američkog ministarstva finansija se navodi da će dug najveće svetske privrede narasti na 102 posto BDP-a do 2015, sa ovogodišnjih 93 posto. Ekonomski stručnjaci predsednika Baraka Obame tvrde da povećanje BDP-a za jedan odsto može da stvori milion novih radnih mesta i upozoravaju da se upravo taj jedan odsto gubi zbog duga koji opterećuje privredu.

Američki dug 13.600 mlrd. dolaraDug Sjedinjenih američkih država će ove godine premašiti iznos od 13.600 milijardi dolara i narasti na oko 19.600 milijardi do 2015. godine.

U izveštaju američkog ministarstva finansija se navodi da će dug najveće svetske privrede narasti na 102 posto BDP-a do 2015, sa ovogodišnjih 93 posto.

Ekonomski stručnjaci predsednika Baraka Obame tvrde da povećanje BDP-a za jedan odsto može da stvori milion novih radnih mesta i upozoravaju da se upravo taj jedan odsto gubi zbog duga koji opterećuje privredu.

Aludirao je na nedavni izveštaj koji je profesorka Karmen Reinhart sa Univerziteta u Marilendu podnela dvostranačkom odboru za budžet, koje je formirao predsednik Obama sa ciljem da osmisle preporuke mera za smanjenje manjka. Reinhart u tom izveštaju tvrdi da bi rast duga iznad 90 odsto BDP-a mogao da uspori privredni rast.

Američki dug ubrzano je rastao zbog teške ekonomske krize i državne potrošnje na spašavanje finansijskih institucija na Vol stritu, ratova u Avganistanu i Iraku, kao i zbog masovnih privrednih podsticaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik