Azijski milioneri prvi put ispred evropskih

Bez autora
Jun 23 2010

Bogatstvo azijskih milionera prvi put je prevazišlo bogatstvo evropskih, uglavnom zahvaljući relativnom zdravlju berzi u Hongkongu, Indiji i Kini. Izveštaj banke Meril Linč (Merrill Lynch) o ulagačima koji imaju milion dolara ili više nalazi da je krajem prošle godine bilo po tri miliona milionera u Aziji i Evropi.Njihovo ukupno bogatstvo u Aziji procenjeno je na 9.700 milijardi dolara, a u Evropi na 9.500 milijardi dolara. Analiza definiše milionere kao one koji imaju čisto finansijsko bogatstvo veće od milion dolara, ne računujaći stan...

Azijski milioneri prvi put ispred evropskihBogatstvo azijskih milionera prvi put je prevazišlo bogatstvo evropskih, uglavnom zahvaljući relativnom zdravlju berzi u Hongkongu, Indiji i Kini.

Izveštaj banke Meril Linč (Merrill Lynch) o ulagačima koji imaju milion dolara ili više nalazi da je krajem prošle godine bilo po tri miliona milionera u Aziji i Evropi. Njihovo ukupno bogatstvo u Aziji procenjeno je na 9.700 milijardi dolara, a u Evropi na 9.500 milijardi dolara.

Analiza definiše milionere kao one koji imaju čisto finansijsko bogatstvo veće od milion dolara, ne računujaći stan.
Nakon nedaća u finansijskoj krizi tokom 2008. godine, bogatstvo svetskih milionera oporavilo se prošle godine, uporedo sa rastom berzanskih akcija. Poraslo je za 19 odsto i dostiglo 39.000 milijardi dolara.

Severna Amerika i dalje vodi i krajem prošle godine tamo je bilo 3,1 miliona milionera sa imoviniom od ukupnu 10.700 milijardi dolara.

SAD, Japan i Nemčka daju polovinu svih milionera, kojih je pošle godine bilo deset miliona.

Kina zauzima četvrto mesto sa 477.000 individua sa milion dolara ili više na svojim računima. Indija se primiče rastom broja milionera od 50 odsto tokom 2009. godine - na 126.756. Mada se britanska ekonomija smanjila, broj britanskih milionera se povećao na 448.100, što je 28 odsto više nego 2008. Armija ruskih milionera se takođe uvećala, na 117.700.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik