Bogataši spremni da plaćaju veći porez

Bez autora
Jun 28 2010

Imućni građani Nemačke spremni su da plaćaju veći porez i tako daju doprinos prevazilaženju budžetske krize, zbog koje je vlada kancelarke Angele Merkel početkom meseca usvojila najveći program štednje u istoriji SR Nemačke u obimu od oko 80 milijardi evra.Ispitivanje javnog mnjenja instituta Forza (Forsa) pokazalo je da je 42 odsto Nemaca od onih koji zarađuju više od 4.000 evra neto mesečno, spremno da da doprinos prevazilaženju krize tako što će plaćati veći porez. Paket mera štednje konzervativno-liberalne vlade izazvao je oštre kritike, kako opozicionih stranaka, tako i sindikalnih i crkvenih organizacija.

Bogataši spremni da plaćaju veći porezImućni građani Nemačke spremni su da plaćaju veći porez i tako daju doprinos prevazilaženju budžetske krize, zbog koje je vlada kancelarke Angele Merkel početkom meseca usvojila najveći program štednje u istoriji SR Nemačke u obimu od oko 80 milijardi evra.

Ispitivanje javnog mnjenja instituta Forza (Forsa) pokazalo je da je 42 odsto Nemaca od onih koji zarađuju više od 4.000 evra neto mesečno, spremno da da doprinos prevazilaženju krize tako što će plaćati veći porez.

Paket mera štednje konzervativno-liberalne vlade izazvao je oštre kritike, kako opozicionih stranaka, tako i sindikalnih i crkvenih organizacija. Naime, tim merama je predviđeno ukidanje više socijalnih davanja, između ostalog i roditeljski dodatak za nezaposlene i ukidanje potpore za grejanje primaocima socijalne pomoći.

Grupa od preko 50 imućnih i bogatih biznismena i javnih ličnosti oglasila se u magazinu Štern (Stern) pismom javnosti u kojem izražavaju spremnost da plaćaju veći porez.

Šef saveta automobilskog koncerna Porše (Porsche) Uve Hik (Uwe Hueck)nazvao je nepravednim i skandaloznim to što posledice krize treba da snose oni koji malo zarađuju.

- Očekujem od vlade da tipovima kao što sam ja, koji zarađuju dobre pare, ispostavi veći račun - rekao je Hik.

I šef kompanije Trigema, najvećeg proizvođača teniske opreme i majica u Nemačkoj, Volfgang Grup (Wolfgang Grupp), predložio je da se porez na najviša primanja poveća sa 60 na 70 odsto.

- Uopšte mi nije jasno zašto država od povećanja poreza štedi one koji uopšte ne žele da budu pošteđeni - zapitao se Ernst Prost, šef jednog od najvećih proizvođača motornih ulja Liqui Moly.

U anketi koju je magazin Menadžer (Manager-Magazin) sproveo među 330 vodećih ljudi nemačke privrede, njih 54 je odgovorilo da smatra da bi, ako bude povećanja poreza, najviše trebalo opteretiti one koji najviše zarađuju ili uvođenjem poreza na imovinu ili povećanjem poreske stope za najviša primanja.

Grupa vodećih političara Liberala, koji sa konzervativcima vladaju u Berlinu, predložila je osnovanje fondacije u koju bi novac ugalali imućni i bogati koji žele da društvu vrate deo onoga što su od njega dobili.

Fondacija bi mogla da finansira programe za podsticanje dece u predškolskom uzrastu, programe integracije migranata ili posebne pomoći obdarenoj deci, i da pomaže školovanje dece iz siromašnijih porodica. Pri tom bi oni koji novac u takvu fondaciju uplaćuju, sami odlučivali gde bi se on ulagao.

Liberalni političari ovaj predlog žele da obrazlože na sastanku rukovodstva stranke. Liberali su do sada, kao manji partner u vladajućoj koaliciji, u više navrata zahtevali sniženje poreza i nisu pominjali mogućnost da imućni i bogati više snose teret državnog paketa mera štednje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik