Boing prekršio pravila STO

Bez autora
Sep 16 2010

Zvaničnici EU tvrde da je najviši svetski trgovinski sud preliminarno utvrdio da su davanjem pomoći vlade SAD američkom proizvođaču aviona Boing, prekršena međunarodna pravila što bi moglo da primora tu čikašku kompaniju da se oprosti ili čak vrati milijarde dolara subvencija.Presuda Svetske trgovinske organizacije (STO) upućena je predstavnicima SAD i EU u Ženevi "osuđuje ogromne subvencije Boingu koje krše pravila STO. Pojedinosti presude nisu objavljene, a očekuje se da će konačna odluka suda biti objavljena tek kroz nekoliko meseci.

Boing prekršio pravila STONajveći američki proizvođač aviona mogao bi da dođe u situaciju da vrati milijarde dolara državnih subvencija, koje su odobrene uprkos striktnim pravilima Svetske trgovinske organizacije. Ogromno nezadovoljstvo francuske avio industrije.

Zvaničnici EU tvrde da je najviši svetski trgovinski sud preliminarno utvrdio da su davanjem pomoći vlade SAD američkom proizvođaču aviona Boing, prekršena međunarodna pravila što bi moglo da primora tu čikašku kompaniju da se oprosti ili čak vrati milijarde dolara subvencija.

Francuski ministar za saobraćaj Žan Lui Borlo kaže da presuda Svetske trgovinske organizacije (STO) upućena predstavnicima SAD i EU u Ženevi "osuđuje ogromne subvencije Boingu koje krše pravila STO".

Pojedinosti presude nisu objavljene, a očekuje se da će konačna odluka suda biti objavljena tek kroz nekoliko meseci.

Pre tri meseca STO je utvrdila da je Boingov evropski rival Erbas stekao nepoštenu prednost time što je dobio milijarde evra povoljnih državnih zajmova i niz drugih pogodnosti. I Vašington i Brisel žalili su se na tu odluku.

"Nova presuda je klatno vratila nazad", kaže francuski ministar Borlo ističući "ogromno zadovoljstvo francuske i evropske industrije aviona" zbog saknkcionisanja pomoći SAD Boingu.

Vašington je potvrdio prijem presude. "Ovaj spor se pokazao kao jedan od najsloženijih i najdužih u STO", rekao je predstavnik Trgovinskog predstavištva SAD.

Trgovinski predstavik EU Džon Klensi kaže da će Brisel pažljivo proučiti presudu pre nego što odluči kao da postupi.

"Samo pregovori na najvišem nivou mogu da dovedu do pravog rešenja", rekao je Klensi.

Šestogodišnji spor se smatra ključem budućeg finansiranja razvoja novih aviona za tržište koje bi u naredne dve decenije moglo na njih potrošiti više od 3.000 milijardi dolara.

Erbas i Boenig se nadmeću da obezbede ugovore od 35 milijardi dolara za isporuku aviona-tankera Ratnom vazduhoplovstvu SAD.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik