BP do sada izgubio 17,2 milijarde dolara!

Bez autora
Jul 27 2010

Britanska naftna kompanija BP u drugom kvartalu pretrpela je rekordan gubitak, kao posledicu izlivanja nafte sa bušotine u Meksičkom zalivu i planira da u sledećih 18 meseci proda aktive u vrednosti od 30 milijardi dolara (23 milijarde evra) radi pokrića troškova vezanih za to curenje nafte.BP je potvrdio i da je imenovao Roberta Dadlija (54) za novog izvršnog direktora, koji će od oktobra zameniti dosadašnjeg rukovodioca te kompanije Tonija Hejvorda. Neto gubitak BP-a u drugom tromesečju dostigao je 17,2 milijarde dolara i jedan je od najvećih u korporativnoj istoriji Britanije, u poređenju sa profitom od 4,39 milijardi dolara u istom periodu 2009. godine.

BP do sada izgubio 17,2 milijarde dolara!Britanska naftna kompanija BP u drugom kvartalu pretrpela je rekordan gubitak, kao posledicu izlivanja nafte sa bušotine u Meksičkom zalivu i planira da u sledećih 18 meseci proda aktive u vrednosti od 30 milijardi dolara (23 milijarde evra) radi pokrića troškova vezanih za to curenje nafte.

BP je potvrdio i da je imenovao Roberta Dadlija (54) za novog izvršnog direktora, koji će od oktobra zameniti dosadašnjeg rukovodioca te kompanije Tonija Hejvorda.

Neto gubitak BP-a u drugom tromesečju dostigao je 17,2 milijarde dolara i jedan je od najvećih u korporativnoj istoriji Britanije, u poređenju sa profitom od 4,39 milijardi dolara u istom periodu 2009. godine.

Glavni izazov novog izvršnog direktora, Amerikanca Dadlija, prvog na toj funkciji koji nije Britanac, biće da prebrodi troškove za čišćenje naftne mrlje i nadoknadu štete oštećenih, koji će, kako procenjuju analitičari, premašiti 30 milijardi dolara.

BP zbog toga prodaje imovinu, smanjuje investicije i dividende kako bi platio račune posle izlivanja nafte, koje je umanjilo tržišnu vrednost te kompanije za 70 milijardi dolara.

Dadli je u poslednjih mesec dana vodio poslove BP-a, vezane za sprečavanje izlivanja nafte i njegovo imenovanje su analitičari i investitori i očekivali, nadajući se da će on uspeti da popravi reputaciju britanske kompanije u SAD, koja je u toj zemlji najviše narušena. Trećina poslova BP-a i 40 odsto njegovih akcionara i zaposlenih je u SAD.

BP planira da dosadašnjeg izvršnog direktora Hejvorda imenuje za direktora svog zajedničkog preduzeće u Rusiji TNK-BP.

- Za dobrobit BP-a, naročito u SAD, ispravno je da odem sa funkcije - kazao je Hejvord.

Tromesečno curenje nafte iz bišotine "Dipvoter horizon" u Meksičkom zalivu bacilo je senku na budućnost te kompanije, pri čemu neki analitičari špekulišu da bi BP mogao biti razbijen, ili preuzet od strane neke druge kompanije.

U najboljem slučaju, ta ekološka katastrofa rezultiraće smanjenjem veličine te kompanije, posle prodaje njene aktive, smatraju analitičari.

BP je prošle nedelje saopštio da je prodao sedam milijardi dolara vredne aktive u SAD, Kanadi i Egiptu američkoj korporaciji "Apač". Kompanija, takođe, planira prodaju imovine u Pakistanu i Vijetnamu, a postoji mogućnost da ponovo ponudi na prodaju naftna polja na Aljasci, nakon što ona nisu ušla u sporazum s kompanijom "Apač".

Profit BP je u prvom tromesečju više nego udvostručen u odnosu na prva tri meseca prošle godine. U martu je ta kompanija postigla sporazum o kupovini sedam milijardi dolara vredne imovine u Meksičkom zalivu, Brazilu i Azerbejdžanu od korporacije "Devon enerdži".

Uprkos tome što je većina globalnih poslova BP profitabilna, Dadli će morati da uveri političare da kompaniji treba dozvoliti da nastavi s bušenjem u vodama SAD.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik