Česi neće evro, ni da pomažu zoni evra

Bez autora
Jun 16 2010

Sve više Čeha želi da plaća krunama što je duže moguće i broj protivnika evra porastao je u prvom ovogodišnjem kvartalu za deset odsto zbog straha da bi u krizi i Češka morala da pomogne Grčkoj i drugim dužnicima u evrozoni.Dok je početkom godine prelazak na evro odbijalo svega 22 odsto Čeha, danas ga ne želi skoro 33 odsto nacije. U februaru je 63,8 odsto anketiranih htelo da se Češka oprosti od krune i pređe na evro, a sada po toj anketi za današnje Lidove novini pristalica evra ima svega 54 odsto.

Česi neće evro, ni da pomažu zoni evraSve više Čeha želi da plaća krunama što je duže moguće i broj protivnika evra porastao je u prvom ovogodišnjem kvartalu za deset odsto zbog straha da bi u krizi i Češka morala da pomogne Grčkoj i drugim dužnicima u evrozoni, pokazala je najnovija anketa agencije Medijan.

Dok je početkom godine prelazak na evro odbijalo svega 22 odsto Čeha, danas ga ne želi skoro 33 odsto nacije.
U februaru je 63,8 odsto anketiranih htelo da se Češka oprosti od krune i pređe na evro, a sada po toj anketi za današnje Lidove novini pristalica evra ima svega 54 odsto.

Kako je kazao Pšemisl Čeh iz Medijana, protivnici evra su sve brojniji zbog povećane nestabilnosti evrozone, a takođe zato što je slučaj Grčke upozorio na potencijalnu obavezu država zone evra da izrazito pomognu državama koje propadaju.

- Za takvu 'luskuznu' solidarnost mi nemamo mogućnosti. Ne možete da pomažete kada ni sami nemate - kazala je povodom solidarne pomoći članica Evropske monetarne unije prezaduženoj Grčkoj Kristina Koči iz nove populističke češke stranke Javne stvari koja će ući sa konzervativcima u novu češku vladu.

Susedna, znatno siromašnija Poljska ponudila je kao jedina nova članica van evrozone da učestvuje u solidarnom paketu pomoći Grčkoj i eventualnim evropskim dužnicima.

U Briselu očekuju da bi Poljska, s obzirom da je njena pomoć dobrovoljna, mogla da da garancije u vrednosti od maksimalno četiri milijarde evra.

Banka Goldman Saks pošla je međutim od toga da bi Poljska u tom paketu pomoći učestvovala prema pravilima za članice evrozone, što bi značilo pomoć u vidu garancija od čak 28 milijardi evra, što je izazvalo pravu uzbunu u poljskoj opoziciji.

Lider opozicionih konzervativaca, bivši premijer Jaroslav Kačinjski, zatražio je od vlade da objasni koliko će Poljake koštati solidarnost sa Grcima.

- Tih 28 milijardi evra je više od trećine našeg budžeta. Želim da znam na osnovu čega Poljska vodi takvu politiku. Za naše poplavljene nema, a za grčke penzionere ima - kazao je Kačinjski na jednom od mitinga pred izbore za predsednika Poljske 20. juna na kojima je jedan od favorita.

On je dodao da takve odluke ne mogu da se donose iza leđa parlamenta i društva.

Zamenik ministra finansija Dominik Rađivil demantovao je proračune Goldman Saksa i naglasio da poljski ministar Jacek Rostovski jeste, kao i njegov švedski kolega, ponudio pomoć evrozoni, ali da, s obzirom da je dobrovoljna, ide po drugačijima pravilima i nije ni bilo reči o kvotama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik