Computex 2010: Google i Intel dominiraju

Bez autora
Jun 03 2010

Najveći azijski sajam informacionih tehnologija ove godine predstavlja puno noviteta, a među kompanijama koje nude najviše izdvajaju se Google i Intel. Na jubilarnom tridesetom Computex IT sajmu, koji se u Tajpeju održava od 1. do 5. juna, predstaviće se preko 1.750 izlagača sa najnovijim dostignućima u domenu informacionih tehnologija. Predviđanja koja se tiču IT sektora jesu da će se ove godine najviše istaći proizvođači TV uređaja, panela i ekrana, DRAM memorije, tablet uređaja, pametnih telefona, a posebno zanimljivo biće na tržištu operativnih sistema u kome će snage odmeriti Microsoftov Windows 7 i Chrome OS kompanije Google.

Computex 2010: Google i Intel dominirajuNajveći azijski sajam informacionih tehnologija ove godine predstavlja puno noviteta, a među kompanijama koje nude najviše izdvajaju se Google i Intel.

Na jubilarnom tridesetom Computex IT sajmu, koji se u Tajpeju održava od 1. do 5. juna, predstaviće se preko 1.750 izlagača sa najnovijim dostignućima u domenu informacionih tehnologija.

Predviđanja koja se tiču IT sektora jesu da će se ove godine najviše istaći proizvođači TV uređaja, panela i ekrana, DRAM memorije, tablet uređaja, pametnih telefona, a posebno zanimljivo biće na tržištu operativnih sistema u kome će snage odmeriti Microsoftov Windows 7 i Chrome OS kompanije Google.

Upravo je Google na početku Computexa objavio da će se operativni sistem Chrome na tržištu pojaviti na jesen. Chrome, koji je proglašen najvećom konkurentom Microsoftovom Windowsu, trebalo bi da ponudi mnogo novina. Ovaj OS će, prema tvrdnjama proizvođača, brže pokretati računare i imaće bolju zaštitu od virusa nego Windows.

Kompanija Intel je predstavila svoj MeeGo Moorestown bazirani tablet, koji radi pod Android 2.1 operativnim sistemom kompanije Google. Moorestown je adaptirani Atom procesor namenjen mobilnim uređajima, a platforma je do sada uglavnom dempnstrirana na Moblin Linux operativnim sistemima. Android verzija, prema rečima očevidaca, deluje pristojno i radi glatko.

Intel je predstavio i demo verziju naredne generacije Sandy Bridge laptop platforme. Kratki demo je prikazao svu moć buduće Intelove integrisane grafike, koja će se na tržištu pojaviti tokom 2011. godine.

Acer je prikazao atraktivni pametni telefon Liquid E Ferrari Edition. Telefon pokreće Google Android 2.1 OS, ima taktilni ekran veličine 3.5 inča, a procesor je čuveni Qualcommov Snapdragon procesor od 768 megaherca.

Sam Qualcomm je na Computexu objavio početak proizvodnje dual-core verziju Snapdragona od 1,2 gigaherca sposoban za obavljanje više zadataka u isto vreme ili multitasking.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik