ČSA smanjila gubitke za 46 mil. EUR

Bez autora
Jul 02 2010

Češka aviokompanija "Česke aerolinie" (ČSA) je u prvom tromesečju 2010. prevezla gotovo milion putnika i imala gubitak od 134 miliona kruna (5,2 miliona evra). To je za skoro 1,2 milijarde kruna (46 miliona evra) bolji rezultat nego pre godinu dana.Povećan je broj putnika koje je kompanija prevezla. Redovne linije u januaru je koristilo 16 odsto, u februaru 18, a u martu 14 odsto više putnika nego u istim mesecima prethodne godine. U aprilu je, međutim, bilo manje putnika zbog vulkanske prašine u vazdušnom prostoru, zbog koje je nekoliko dana bio potpuno ili delimično obustavljen vazdušni saobraćaj.

ČSA smanjila gubitke za 46 mil. EURČeška aviokompanija "Česke aerolinie" (ČSA) je u prvom tromesečju 2010. prevezla gotovo milion putnika i imala gubitak od 134 miliona kruna (5,2 miliona evra).

To je za skoro 1,2 milijarde kruna (46 miliona evra) bolji rezultat nego pre godinu dana.

Kako prenose češki mediji, povećan je broj putnika koje je kompanija prevezla. Redovne linije u januaru je koristilo 16 odsto, u februaru 18, a u martu 14 odsto više putnika nego u istim mesecima prethodne godine.

U aprilu je, međutim, bilo manje putnika zbog vulkanske prašine u vazdušnom prostoru, zbog koje je nekoliko dana bio potpuno ili delimično obustavljen vazdušni saobraćaj.

Sa približavanjem letnje turističke sezone, porastao je i broj rezervacija, a drugo i treće tromesečje će biti presudno za poslovanje, ocenjuju u kompaniji.

Kompaniji ČSA je prošle godine pretila ekonomska propast i prestanak rada. Pomogla joj je, pored ostalog, pozajmica od državnog preduzeća Osinek, koju je posle država zamenila za udeo u firmi. Tu transakciju, medjutim, sada ocenjuje Evropska komisija.

Gubitak za prošlu godinu je bio 3,7 milijardi kruna (143 miliona evra), a u firmi se sada pod novim rukovodstvom predsednika upravnog odbora Miroslava Dvoržaka sprovodi restrukturalizacija. Ona se, između ostalog, bazira i na smanjenju flote i na usredsređivanju samo na profitabilne linije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik