Evropa povećala porez građanima, smanjila preduzećima

Bez autora
Jun 29 2010

Zemlje Evropske unije su ove godine povećale porez na prihod građana, a smanjile porez za preduzeća. Tako oni građani koji više zarađuju, plaćaju i veći porez, ali preduzeća plaćaju manje nego ranije. Zemlje EU u proseku naplaćuju porez od 37,5 odsto na prihod građana, dok su 2009. godine naplaćivalje 37,1 odsto.U šest od 27 zemalja EU građani sa najvišim prihodima plaćaju na njih porez veći od 50 odsto. Porez za preduzeća je sa prošlogodišnjih 23,5 odsto, ove godine opala na 23,2 odsto, saopštio je Eurostat. Najviši porez je na Malti i u Francuskoj - oko 35 odsto, a najniži u Bugarskoj i na Kipru - 10 procenata.

Evropa povećala porez građanima, smanjila preduzećimaZemlje Evropske unije su ove godine povećale porez na prihod građana, a smanjile porez za preduzeća, saopštila je statistička služba EU, Eurostat.

Tako oni građani koji više zarađuju, plaćaju i veći porez, ali preduzeća plaćaju manje nego ranije.

Zemlje EU u proseku naplaćuju porez od 37,5 odsto na prihod građana, dok su 2009. godine naplaćivalje 37,1 odsto.  U šest od 27 zemalja EU građani sa najvišim prihodima plaćaju na njih porez veći od 50 odsto.

Porez za preduzeća je sa prošlogodišnjih 23,5 odsto, ove godine opala na 23,2 odsto, saopštio je Eurostat. Najviši porez je na Malti i u Francuskoj - oko 35 odsto, a najniži u Bugarskoj i na Kipru - 10 procenata.

Eurostat kaže i da je porastao porez na dodatu vrednost (PDV, VAT).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik