Evropljani (ne)veruju evru

Bez autora
Sep 16 2010

Rezultati ankete koju su sproveli Nemački fond Maršal (SAD) i italijanska organizacija za ispitivanje javnog mnjenja "Kompanija di San Paolo" (Compagnia di San Paolo) pokazali su da je više od polovine Evropljana, razočarano u zajedničku valutu.Negativan stav prema evru u zemljama evrozone najčešće ispoljavaju stanovnici Francuske 60 odsto, Nemačke i Španije (53 odsto) i Portugalije (52 odsto) ističe se u izveštaju o rezultatima ankete pod naslovom "Transatlantske tendencije-2010". Punu podršku zajedničkoj valuti pružili su jedino stanovnici Holandije i Slovačke (52 odnosno 64 odsto).

Evropljani (ne)veruju evruViše od polovine Evropljana razočarano u zajedničku valutu, a izrazito negativan stav preva evru pokazali su Francuzi, Nemci i Španci. Međutim, anketirani ipak ne žele da se odreknu ideje o zajedničkoj valuti.

Rezultati ankete koju su sproveli Nemački fond Maršal (SAD) i italijanska organizacija za ispitivanje javnog mnjenja "Kompanija di San Paolo" (Compagnia di San Paolo) pokazali su da je više od polovine Evropljana, razočarano u zajedničku valutu.

Negativan stav prema evru u zemljama evrozone najčešće ispoljavaju stanovnici Francuske 60 odsto, Nemačke i Španije (53 odsto) i Portugalije (52 odsto) ističe se u izveštaju o rezultatima ankete pod naslovom "Transatlantske tendencije-2010".

Punu podršku zajedničkoj valuti pružili su jedino stanovnici Holandije i Slovačke (52 odnosno 64 odsto), prenosi ruska agencija Finmarket.

Raspoloženje izvan granica evrozone takođe nije ružičasto - 83 odsto Britanaca, 53 odsto Poljaka i 42 odsto Bugara su sigurni da će evro više naškoditi nego pomoći ekonomiji njihovih zemalja.

Anketirani, međutim, ne žele da se odreknu od ideje zajedničke valute, već naprotiv, mnogi tvrde da Evropa mora da povećava jedinstvo, i kako smatra 57 odsto korespondenata, kriza bi morala da dovede do veće konsolidacije u svim sferama poslovanja.

"Evro je najizrazitiji primer koliko je kriza ugrozila neki simbol i instituciju jedinstvene Evrope", naglasio je viši naučni saradnik Nemačkog fonda Maršal Brus Stouks, dodajući da tome ne bi trebalo pridavati prevelik značaj i da to ne znači da Evropa želi da odustane od evra.

Pored stava prema zajedničkoj valuti, istraživače je interesovalo i to kako stanovništvo ocenjuje ukupne posledice krize u Evropi i SAD.

U celini, 63 odsto anketiranih Evropljana smatra da je članstvo u EU ili potencijalno pridruživanje u budućnosti, pozitivno za ekonomiju njihovih zamalja. Najpozitivniji odnos prema evropskom jedinstvu imaju Holanđani (75 odsto pozitivnih ocena), Poljskoj (75 odsto), Nemackoj i Portugaliji (po 69 odsto), Slovačkoj (68 odsto), Španiji (67 odsto).

Samo su stanovnici Velike Britanije i Bugarske bili suzdržani u ocenama posledica pristupanja Evropskoj uniji po ekonomiju svojih zemalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik