Evropske zemlje same uvele bankarski porez

Bez autora
Jun 23 2010

Nemačka, Francuska i Britanija najavile su uvođenje bankarskog poreza kao deo napora za izlazak iz finansijske krize, ne čekajući sastanak Grupe 20 razvijenih i zemalja sa brzim rastom, koji se održava u Kanadi od 25. do 27. juna.U zajedničkom saopštenju te tri zemlje navode da su posvećene potpunoj primeni ambicioznog plana G20 za reformu finansijskog sektora, ali vreme kad su donele odluku o uvođenju poreza bankama govori da nemaju puno nade da će biti postignut globalni sporazum.

Evropske zemlje same uvele bankarski porezNemačka, Francuska i Britanija najavile su uvođenje bankarskog poreza kao deo napora za izlazak iz finansijske krize, ne čekajući sastanak Grupe 20 razvijenih i zemalja sa brzim rastom, koji se održava u Kanadi od 25. do 27. juna.

U zajedničkom saopštenju te tri zemlje navode da su posvećene potpunoj primeni ambicioznog plana G20 za reformu finansijskog sektora, ali vreme kad su donele odluku o uvođenju poreza bankama govori da nemaju puno nade da će biti postignut globalni sporazum.

Ministri finansija G20 ovog meseca su odustali od ideje za zajedničkim uvođenjem poreza zbog protivljenja Kanade i Japana, ali su evropski lideri, pod pritiskom da pred svojim glasačima opravdaju mere štednje, ponovili prošle nedelje poziv za akciju na globalnom nivou.

Nova britanska vlada juče je predstavila štedljivi budžet čiji je cilj smanjenje ogromnog deficita i javnog duga naraslog zbog napora za spas posrnulih banaka i borbe protiv najdublje recesije još od Drugog svetskog rata, a u sklopu budžeta predviđa se i uvođenje bankarskog poreza.

Nemačka je saopštila da će predlog uvođenja tog poreza predstaviti kabinetu ministara na leto, dok je Francuska najavila da će detalje poreza za banke predstaviti u sklopu budžeta za 2011. godinu, što bi trebalo da bude na jesen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik