„Fijat” usavršava superkompaktni hibridni motor

Bez autora
Jun 07 2010

Kompanija „Fijat” počela je sa usavršavanjem novog superkompaktnog hibridnog motora, čije emisije ugljendioksida neće premašiti 80 grama za kilometar pređenog puta. U novom hibridnom motoru biće kombinovan dvocilindrični benzinski motor zapremine 900 kubnih centimetara i menjač brzina sa dva kačenja.Zahvaljujući ugrađenom specijalnom elektromotoru, transmisija će omogućavati kretanje automobila u slučaju kada je glavni agregat isključen i koristiti isključivo elektrovuču. Detaljne karakteristike motora još nisu obelodanjene, ali je poznato da da će „Fijat” proizvoditi motor sa unutrašnjim sagorevanjen jačine od 65, 85 i 105 konjskih snaga.

„Fijat” usavršava superkompaktni hibridni motorKompanija „Fijat” počela je sa usavršavanjem novog superkompaktnog hibridnog motora, čije emisije ugljendioksida neće premašiti 80 grama za kilometar pređenog puta.

U novom hibridnom motoru biće kombinovan dvocilindrični benzinski motor zapremine 900 kubnih centimetara i menjač brzina sa dva kačenja. Zahvaljujući ugrađenom specijalnom elektromotoru, transmisija će omogućavati kretanje automobila u slučaju kada je glavni agregat isključen i koristiti isključivo elektrovuču.

Detaljne karakteristike motora još nisu obelodanjene, ali je poznato da da će „Fijat” proizvoditi motor sa unutrašnjim sagorevanjen jačine od 65, 85 i 105 konjskih snaga, navodi specijalizovani magazin „Autocar”.

U poređenju sa motorom od 1.2 litra, koji se sada montira u modele „fijat panda” i „fijat 500”, novi agregat je za 25 odsto kompaktniji i za 15 odsto ekonomičniji.

Ukoliko se poređenje vrši sa 1.4-litarskim motorom ušteda je i do 30 procenata. Očekuje se da će novi hibridni motor biti ugrađivan u hečbek „fijat 500”, model „panda” sledeće generacije i novi „punto”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik