"Fudžicu" i "Tošiba" planiraju zajednički mobilni

Bez autora
Jun 15 2010

Japanske kompanije "Fudžicu" i "Tošiba" razmatraju spajanje svojih odeljenja za proizvodnju mobilnih telefona, čime bi nastao najveći proizvođač mobilnih telefona u Japanu.Taj korak bi firmama omogućio da podele visoke troškove za razvoj novih modela. Analitičari očekuju i druge konsolidacije u japanskom sektoru mobilnih telefona, jer smatraju da i dalje ima previše proizvođača. Ukoliko firme "Fudžica" i "Tošiba" spoje svoje aktivnosti, japanski sektor proizvodnje mobilnih telefona će činiti šest grupa. Još pre tri godine bilo ih je 10.

"Fudžicu" i "Tošiba" planiraju zajednički mobilniJapanske kompanije "Fudžicu" i "Tošiba" razmatraju spajanje svojih odeljenja za proizvodnju mobilnih telefona, čime bi nastao najveći proizvođač mobilnih telefona u Japanu.

Taj korak bi firmama omogućio da podele visoke troškove za razvoj novih modela. Analitičari očekuju i druge konsolidacije u japanskom sektoru mobilnih telefona, jer smatraju da i dalje ima previše proizvođača. Ukoliko firme "Fudžica" i "Tošiba" spoje svoje aktivnosti, japanski sektor proizvodnje mobilnih telefona će činiti šest grupa. Još pre tri godine bilo ih je 10.

Prošle godine su se u proizvodnji mobilnih telefona udružile firme NEC, "Hitači" i "Kasio kompjuter", čije je zajedničko preduzeća ovog meseca počelo sa radom. Japanski proizvođači mobilnih saradnjom pokušavaju da se probiju na svetsko tržište, gde su stalno u senci većih i efikasnijih konkurenata, kao što su "Nokija" i "Samsung".

U svetskoj ekspanziji, ne ide im na ruku pad potražnje na domaćem tržištu, gde je prodaja u poslednje dve godine opala za skoro 40 odsto. Japanski proizvođači, koji su prvi u mobilne telefone uveli digitalne fotoaparate i surfovanje po Internetu, zauzimaju zajedno udeo od samo tri odsto na svetskom tržištu tih telefona. Na domaćem tržištu se sreću sa rastućom popularnošću telefona "ajfon" američke firme "Epl".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik