Grade novu fabriku litijum-jonskih baterija?

Bez autora
Jun 20 2024

Švedski proizvođač litijum-jonskih baterija Northvolt razmatra planove za izgradnju nove fabrike u mestu Borlenž u centralnoj Švedskoj, saopštila je ta kompanija.

Nortvolt je u tom saopštenju naveo da još nije doneo odluku, ali i da sprovodi stratešku reviziju lokacije i razgovara sa nekoliko strana, uključujući i tamošnju opštinu, preneo je Rojters.

Portparol švedske kompanije navodi da je diskusija o tome još u toku, kao i da će obavestiti javnost kada odluka bude doneta.

"Na osnovu potražnje naših kupaca i investitora trenutno smo u velikoj ekspanziji što se posla tiče, ne samo Švedskoj, već i u Nemačkoj i Kanadi", rekao je on.

Northvolt je 2022. objavio da je kupio staru fabriku papira u Borlenžu i da će je pretvoriti u novu gigafabriku sa potencijalnim godišnjim proizvodnim kapacitetom od više od 100 gigavat-sati katodnog materijala, kao i da će u njoj zaposliti do 1.000 ljudi.

Kompanija je tada rekla da će fabrika igrati ključnu ulogu u realizaciji narudžbi od više od 50 milijardi dolara, kao i da će započeti prvu fazu izgradnje krajem 2024.

Proizvođač litijum-jonskih baterija ima jednu fabriku u funkciji u severnoj Švedskoj, drugu u izgradnji u Nemačkoj, a planira jedan pogon u u Kanadi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik