Kina do 2030. postaje najveće tržište akcija na svetu

Bez autora
Sep 14 2010

Kinesko tržište akcija postaće najveće na svetu u naredne dve decenije, prognoziraju analitičari američke investicijske banke Goldman Sachs. Oni su procenili da bi tržišna vrednost akcija kompanija iz zemalja čije su ekonomije u naglom usponu mogla porasti više od pet puta, na 80 biliona dolara.Kapitalizacija kineskog tržišta akcija može do 2030. dostići 41 bilion dolara, u odnosu na sadašnjih 5 biliona dolara. Time će nadmašiti vrednost američkog tržišta kapitala, koje će do tada dostići 34 biliona dolara.

Kina do 2030. postaje najveće deoničarsko tržište na svetuKinesko tržište akcija postaće najveće na svetu u naredne dve decenije, prognoziraju analitičari američke investicijske banke Goldman Sachs.

Oni su procenili da bi tržišna vrednost akcija kompanija iz zemalja čije su ekonomije u naglom usponu mogla porasti više od pet puta, na 80 biliona dolara.

Kapitalizacija kineskog tržišta akcija može do 2030. dostići 41 bilion dolara, u odnosu na sadašnjih 5 biliona dolara. Time će nadmašiti vrednost američkog tržišta kapitala, koje će do tada dostići 34 biliona dolara.

Brža ekonomska ekspanzija i rastuća tržišta kapitala mogu povećati udeo akcija zemalja u razvoju u svetskoj kapitalizaciji na 55 posto do 2030., sa sadašnjih 31 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik