Korak ka realizaciji gasovoda Nabuko

Bez autora
Sep 06 2010

Međunarodne finansijske institucije, akcionari u projektu Nabuko i Međunarodni gasovod Nabuko potpisali su danas pismo o obavezi koje znači početak ocene projekta u vezi s potencijalnim finansiranjem od četiri milijarde evra.Pismo o obavezi potpisale su Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka i Međunarodna finansijska korporacija, afilijacija Svetske banke. Gasovod Nabuko treba da obezbedi snabdevanje gasom srednje i istočne Evrope. Pismo o obavezi potpisano s međunarodnim finansijskim institucijama predstavlja veliki korak ka realizaciji projekta.

Korak ka realizaciji gasovoda NabukoMeđunarodne finansijske institucije, akcionari u projektu Nabuko i Međunarodni gasovod Nabuko potpisali su danas pismo o obavezi koje znači početak ocene projekta u vezi s potencijalnim finansiranjem od četiri milijarde evra.

Kako je saopštila mađarska naftna kompanija MOL, pismo o obavezi potpisale su Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka i Međunarodna finansijska korporacija, afilijacija Svetske banke.

Gasovod Nabuko treba da obezbedi snabdevanje gasom srednje i istočne Evrope, navode u grupi MOL i ocenjuju da pismo o obavezi potpisano s međunarodnim finansijskim institucijama predstavlja veliki korak ka realizaciji projekta.

"Potpisivanje pisma o obavezi korak je ka realizaciji. Dok ne donesemo konačnu odluku o investiranju, moramo da uskladimo projekat, posebno kada je u pitanju dostupnost izvora gasa u Azerbejdžanu i Iraku", istakao je potpredsednik za nabavke u MOL-u Šandor Fasimon.

Gasovodom Nabuko, dužine 3.300 kilometara, išao bi kaspijski gas u Evropu preko Turske i Balkana kako bi se ograničila zavisnost EU od ruskog gasa.

Sporazum o Nabuku potpisan je 2002. Tim gasovodom trebalo bi da ide 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik