Lete po šinama

Bez autora
Jul 13 2010

Od Evrope do Kine uskoro bi moglo da se putuje i vozom! Zahvaljujući neverovatnom razvoju železnice, Kina je prva u svetu i po dužini pruga i po brzini vozova, a železničari su počeli da razmišljaju i o pruzi do Evrope. Za samo tri sata kineski voz sa 1.200 putnika stiže od Kantona do Vuhana, raskrsnice i metropole središnje Kine.Pruga je dugačka tačno 1.069 kilometara, a prosečna brzina kompozicija je 350 kilometara na sat. U toku je i izgradnja nove pruge Šangaj - Peking, na kojoj će vozovi ići 380 na sat.

Lete po šinamaOd Evrope do Kine uskoro bi moglo da se putuje i vozom! Zahvaljujući neverovatnom razvoju železnice, Kina je prva u svetu i po dužini pruga i po brzini vozova, a železničari su počeli da razmišljaju i o pruzi do Evrope.

Za samo tri sata kineski voz sa 1.200 putnika stiže od Kantona do Vuhana, raskrsnice i metropole središnje Kine. Pruga je dugačka tačno 1.069 kilometara, a prosečna brzina kompozicija je 350 kilometara na sat. U toku je i izgradnja nove pruge Šangaj - Peking, na kojoj će vozovi ići 380 na sat.

Kada bi takva železnica postojala na Balkanu, od Beograda do crnogorskog primorja stizalo bi se za sat i po...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik