Nafta blizu 82 dolara zbog rasta akcija i slabog dolara

Bez autora
Aug 03 2010

Sirovom naftom se danas na berzi u Njujorku trguje po ceni od blizu 82 dolara za barel, nakon što je, zahvaljujući rastu berzanskih indeksa i slabljenju dolara, sinoć taj energent završio trgovanje na novom tromesečnom maksimumu.Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u septembru je na NJujorškoj robnoj berzi porasla za 37 centi na 81,71 dolar za barel, dok je sinoć taj energent poskupeo za 2,39 dolara ili tri odsto i završio trgovanje na najvišem iznosu od 4. maja od 81,34 dolara za barel...

Nafta blizu 82 dolara zbog rasta akcija i slabog dolaraSirovom naftom se danas na berzi u Njujorku trguje po ceni od blizu 82 dolara za barel, nakon što je, zahvaljujući rastu berzanskih indeksa i slabljenju dolara, sinoć taj energent završio trgovanje na novom tromesečnom maksimumu.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u septembru je na NJujorškoj robnoj berzi porasla za 37 centi na 81,71 dolar za barel, dok je sinoć taj energent poskupeo za 2,39 dolara ili tri odsto i završio trgovanje na najvišem iznosu od 4. maja od 81,34 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Evropska "brent" nafta je na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu u isto vreme poskupela za 72 centa na 81,54 dolara za barel.

Indeks "Dau DŽons indastrijal" je juče ojačao za dva odsto usled neočekivano dobrih podataka o prerađivačkom sektoru u SAD i Evropi. Danas je porasla većina indeksa na azijskim berzama, pri čemu trgovci naftom prate kretanja berzanskih indeksa, kako bi bolje procenili raspoloženje investitora.

Poskupljenju "tečnog zlata" je doprineo i pad vrednosti dolara, s obzirom da tada sirovine postaju jeftinije za one ulagače koji raspolažu drugim valutama.

Investitori iščekuju da večeras i sutra budu objavljeni nedeljni izveštaji o zalihama energenata u SAD prošle sedmice, a u petak i podaci o američkoj nezaposlenosti u julu.

Analitičari očekuju da će izveštaji o zalihama energenata pokazati pad zaliha sirove nafte od 1,2 miliona barela, smanjenje zaliha benzina od 870.000 barela i rast zaliha lož-ulja i dizela od 1,16 miliona barela.

"I pored toga što tražnja nafte u Kini nastavlja da raste, svetske zalihe te sirovine u svetu su dovoljne da pokriju tražnju u bližoj budućnosti", izjavio je analitičar američke konsultantske firme "MF Global", Tom Pavlicki.

"Postoji veći broj razloga zašto visoka cena najvažnije energetske sirovine nije održiva na duže vreme, među kojima su velike zalihe na globalnom nivou, rekordna proizvodnja u Rusiji, usporavanje rasta američke privrede i visoka stopa nezaposlenosti u SAD i Evropi", navodi se u izveštaju konsultantske firme "JBC Enerdži".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik