Najoštrije stezanje kaiša u Britaniji

Bez autora
Jun 22 2010

Britanski ministar finansija Džordž Osborn predstavio je javnosti najštedljiviji budžet za poslednjih nekoliko decenija, koji predviđa smanjenje potrošnje, povećanje poreza i uvođene novih nameta bankama, a sve u svrhu smanjenja rekordnog budžetskog deficita od 11 odsto na gotovo nula odsto u narednih pet godina.Vlada u Londonu tako će od sledeće godine povećati svojim građanima porez na dodatu vrednost na 20 odsto sa sadašnjih 17,5 odsto. Osborn je takođe najavio da će biti uveden novi porez u bankarskom sektoru, kojim će se godišnje prikupiti dve milijarde funti (tri milijarde dolara), biće smanjeni budžeti većine ministarstava za 25 odsto, a čak je i kraljica Elizabeta druga pristala na zamrzavanje sredstava koje dobija od poreskih obveznika.

Najoštrije stezanje kaiša u BritanijiBritanski ministar finansija Džordž Osborn predstavio je javnosti najštedljiviji budžet za poslednjih nekoliko decenija, koji predviđa smanjenje potrošnje, povećanje poreza i uvođene novih nameta bankama, a sve u svrhu smanjenja rekordnog budžetskog deficita od 11 odsto na gotovo nula odsto u narednih pet godina.

Vlada u Londonu tako će od sledeće godine povećati svojim građanima porez na dodatu vrednost na 20 odsto sa sadašnjih 17,5 odsto, prenela je agencija AP.

Osborn je takođe najavio da će biti uveden novi porez u bankarskom sektoru, kojim će se godišnje prikupiti dve milijarde funti (tri milijarde dolara), biće smanjeni budžeti većine ministarstava za 25 odsto, a čak je i kraljica Elizabeta druga pristala na zamrzavanje sredstava koje dobija od poreskih obveznika.

- Nasledili smo zaista groznu finansijsku situaciju. Ako ne krenemo u odlučnu i konkretnu akciju, zemlja će se naći na putu propasti -  kazao je Ozborn i dodao da je predhodna, laburistička vlada Gordona Brauna (Brown), ubacivala milijarde u privredu da bi je održavala na površini tokom duboke 18-mesečne recesije.

Analitičare je iznenadilo to što ministar Osborn nije najavio povećanja poreza na alkohol, duvan i gorivo.

Premijer Dejvid Kameron (David Cameron), na čelu koalicione vlade osnovane prošlog meseca, opomenuo je naciju da će vanredni budžet sadržati neke od najoštrijih mera od Drugog svetskog rata.

Dug je porastao na iznad 900 milijardi funti (1.300 milijardi dolara), ili na 62 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Stopa nezaposlenosti je 7,9 procenata, a inflacija se drži na visokih 3,4 odsto.

Britanski budžetski deficit iznosi 10,4 odsto BDP-a, a Evropska unija kaže da će ove godine verovatno porasti na 12 procenata. Očekuje se da će dug zahvatiti 88 odsto BDP-a 2011. ili 2012. godine, i prevazići prosek EU.

Suočena sa takvim izgledima, nova koaliciona vlada je napustila raniji pristup pumpanja novca i okrenula se kresanju trškova. Kameronov tim govori o mešavini od 80 odsto smanjenja troškova i 20 odsto povećanja poreza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik