Najzdraviju privredu u EU ima Švedska, Grčka "težak bolesnik"

Bez autora
Jun 18 2010

Švedska je, kada je u pitanju "privredno zdravlje", u vrhunskoj kondiciji, dok je Grčka "težak bolesnik", pokazao je danas objavljen indeks evropske ekonomske održivosti. Prema Evropskom političkom centru (EPC), koji je napravio listu, Švedska je zauzela prvo mesto sa skorom 0,55, a slede Danska, Estonija i Finska, sa rezultatima između 0,45 i 0,42 indeksna poena.U "visokoj privrednoj formi" su Holandija, Nemačka, Luksemburg i Austrija, sa skorom od 0,28 do 0,20. U "zlatnoj sredini" je sedam zemalja - Britanija, Češka, Slovačka, Poljska, Belgija, Bugarska i Francuska - čiji skor je od 0,07 do minus 0,03, navedeno je u izveštaju EPC.

Najzdraviju privredu u EU ima Švedska, Grčka "težak bolesnik"Švedska je, kada je u pitanju "privredno zdravlje", u vrhunskoj kondiciji, dok je Grčka "težak bolesnik", pokazao je danas objavljen indeks evropske ekonomske održivosti.

Prema Evropskom političkom centru (EPC), koji je napravio listu, Švedska je zauzela prvo mesto sa skorom 0,55, a slede Danska, Estonija i Finska, sa rezultatima između 0,45 i 0,42 indeksna poena.

U "visokoj privrednoj formi" su Holandija, Nemačka, Luksemburg i Austrija, sa skorom od 0,28 do 0,20. U "zlatnoj sredini" je sedam zemalja - Britanija, Češka, Slovačka, Poljska, Belgija, Bugarska i Francuska - čiji skor je od 0,07 do minus 0,03, navedeno je u izveštaju EPC.

U opasnosti su privrede Irske, Slovenije, Kipra, Litvanije, Malte, Mađarske, Rumunije, Letonije i Španije (između minus 0,08 i minus 0,23), dok neodrživo stanje zdravlja imaju privrede Portugalije (-0,29) Italije (-0,38) i Grčke, čiji je skor minus 0,93 indeksna poena.

EPC svaku zemlju ocenjuje u šest oblasti. Lestvica se sastavlja na osnovu analize budžetskog deficita, nacionalnog duga, ekonomskog rasta, konkurentnosti, državne uprave i korupcije i troškova brige za starije građane.

Grčka ne samo što se nalazi na dnu, nego je i veoma blizu toga da bude najgora zemlja u svih šest oblasti indeksa, navedeno je u izveštaju EPC.

Glavni ekonomosta EPC Fabijan Culig je rekao da su zaključci koji proizilaze iz indeksa potpuno jasni.

"Strukturalna reforma je neophodna u mnogim zemljama, ukoliko hoćemo da izbegnemo buduću krizu", naglasio je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik