Nemci sve više kupuju proizvode iz fer-trgovine

Bez autora
Aug 18 2010

Nemački potrošači sve više kupuju proizvode iz takozvane fer-trgovine. Prošle godine Nemci su potrošili 322 miliona evra za robu koja nosi oznaku "fair trade", što je za petinu više nego 2008. godine. U poslednjih pet godina se utrostručila vrednost u Nemačkoj prodate robe iz "fer trgovine".Kod proizvodnje robe sa oznakom "fair trade" vodilo se računa o uslovima rada zaposlenih, na primer o zabrani rada dece. Pored toga pazi se i na to da radnici u zemljama u razvoju i zemljama koje se privredno brzo razvijaju, a koji tu robu proizvode, za svoj rad dobijaju pravednu nadoknadu, a ne bedne nadnice od kojih jedva mogu da prehrane sebe i porodicu.

Nemci sve više kupuju proizvode iz fer-trgovineNemački potrošači sve više kupuju proizvode iz takozvane fer-trgovine.

Prošle godine Nemci su potrošili 322 miliona evra za robu koja nosi oznaku "fair trade", što je za petinu više nego 2008. godine.

U poslednjih pet godina se utrostručila vrednost u Nemačkoj prodate robe iz "fer trgovine".

Kod proizvodnje robe sa oznakom "fair trade" vodilo se računa o uslovima rada zaposlenih, na primer o zabrani rada dece.

Pored toga pazi se i na to da radnici u zemljama u razvoju i zemljama koje se privredno brzo razvijaju, a koji tu robu proizvode, za svoj rad dobijaju pravednu nadoknadu, a ne bedne nadnice od kojih jedva mogu da prehrane sebe i porodicu.

Međutim, i dalje je udeo proizvoda iz fer-trgovine na nemačkom tržištu minimalan.

Tako je, na primer, udeo banana iz fer-trgovine u ukupnoj prodaji ovog voća u Nemačkoj samo 1,6 odsto, a kada je reč o kafi samo 1,3 procenta. No, prošle godine je ipak prodato šest miliona litara voćnog soka iz fer-trgovine, što je tri puta više nego 2008. godine.

Trgovinske organizacije koje su se udružile u Forum za fer trgovinu saopštile su da Nemci i dalje znatno zaostaju za nekim drugim evropskim državama kada je reč o kupovini tih proizvoda.

Tako u proseku svaki Nemac godišnje, uprkos povećanom prometu, potroši samo četiri evra za proizvode iz fer trgovine, Britanci troše prosečno 15, a Švajcarci čak 23 evra.

U Nemačkoj se znatno uvećao i broj prodavnica u kojima mogu da se kupe proizvodi iz fer-trgovine. Dok je to do pre godinu ili dve bilo moguće samo u specijalizovanim "svetskim radnjama", sada i mnoge diskontne samoposluge nude niz proizvoda iz fer trgovine.

U mnogim nemačkim gradovima postoje inicijative sa ciljem da se što veći broj kafića, školskih kuhinja i kantina po preduzećima obaveže da će određeni procenat robe koju nabavljaju biti iz fer-trgovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik