Nova pravila bankarskog sistema

Bez autora
Sep 13 2010

Svetski finansijski zvaničnici usaglasili su u Bazelu nova pravila bankarskog sistema kojima bi trebalo da budu ojačane bankarske finansije i zauzdano preterano rizikovanje, kako bi se sprečila eventualna nova kriza. Banke će biti primorane da poseduju više kapitala, i to sigurnijeg.Neke banke su, međutim, protestovale da bi nova pravila mogla da ugroze njihovu profitabilnost i uzrokuju da daju manje pozajmica koje podstiču ekonomski rast, što bi najverovatnije usporilo globalni ekonomski oporavak.

Nova pravila bankarskog sistemaFinansijski zvaničnici usaglasili nova pravila bankarskog sistema. Novim pravilima trebalo bi da budu ojačane bankarske finansije i zauzdano preterano rizikovanje, kako bi se sprečila eventualna nova kriza.

Svetski finansijski zvaničnici usaglasili su u Bazelu nova pravila bankarskog sistema kojima bi trebalo da budu ojačane bankarske finansije i zauzdano preterano rizikovanje, kako bi se sprečila eventualna nova kriza.

Banke će biti primorane da poseduju više kapitala, i to sigurnijeg. Neke banke su, međutim, protestovale da bi nova pravila mogla da ugroze njihovu profitabilnost i uzrokuju da daju manje pozajmica koje podstiču ekonomski rast, što bi najverovatnije usporilo globalni ekonomski oporavak.

Predsednik Evropske centralne banke i predsedavajući komiteta centralnih bankara i bankarskih supervizora koji je usvojio nova pravila, Žan-Klod Triše nazvao je sporazum "fundamentalnim jačanjem standarda globalnog kapitala".

"Njegov doprinos dugoročnoj finansijskoj stabilnosti i rastu biće suštinski", rekao je Triše.

Predstavnici najvećih centralnih banaka, uključujući i Evropske centralne banke i američke Federalne rezerve, usvojili su nova pravila bankarskog sistema na sastanku u Bazelu u Švajcarskoj.

Njihov sporazum treba da bude predstavljen liderima Grupe 20 najbogatijih zemalja sveta i zemalja u razvoju na samitu u novembru, a treba da ga ratifikuju i nacionalne vlade pre nego što stupi na snagu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik