Plate direktora "Nisana" četiri puta veće od "Tojote"!

Bez autora
Jun 08 2010

Treći po veličini proizvođač automobila u Japanu, "Nisan", planira da isplati direktorima plate u proseku četiri puta veće od primanja šefova "Tojote" i skoro tri puta veće u odnosu na zaradu "Hondinih" rukovodilaca za poslovnu godinu koja je završena u martu! Kako je "Nisan" saopštio, planira da 12 direktora, uključujući izvršnog direktora Karlosa Gona, u proseku plati po 141 milion jena (1,5 miliona dolara).Kompanija "Tojota", najveći proizvođač vozila na svetu, namerava da isplati prosečnih po 37,5 miliona jena svakom od 38 svojih direktora, dok će "Honda" platiti 21 direktora u proseku po 48,3 miliona jena, potvrdile su kompanije.

Plate direktora Treći po veličini proizvođač automobila u Japanu, "Nisan", planira da isplati direktorima plate u proseku četiri puta veće od primanja šefova "Tojote" i skoro tri puta veće u odnosu na zaradu "Hondinih" rukovodilaca za poslovnu godinu koja je završena u martu!

Kako je "Nisan" saopštio, planira da 12 direktora, uključujući izvršnog direktora Karlosa Gona, u proseku plati po 141 milion jena (1,5 miliona dolara).

Kompanija "Tojota", najveći proizvođač vozila na svetu, namerava da isplati prosečnih po 37,5 miliona jena svakom od 38 svojih direktora, dok će "Honda" platiti 21 direktora u proseku po 48,3 miliona jena, potvrdile su kompanije.

Nadoknada "Nisanovim" direktorima mnogo je veća u odnosu na plate dva najveća japanska rivala, iako je njegov profit u prošloj fiskalnoj godini bio dosta manji. Neto prihod "Nisana" u prošloj poslovnoj godini, okončanoj krajem marta 2010. godine, bio je 42,4 milijarde jena, u poređenju sa 209,5 milijardi jena "Tojote" i 268,4 milijardi "Honde".

- Odluku da poveća primanja šefova "Nisan" je najverovatnije doneo zbog rapidnog oporavka i izlaska iz finansijskih gubitaka u prethodnoj godini - kaže analitičar iz Tokija Satoru Takada i dodaje da je podizanju nivoa zarada možda doprinelo i udruživanje sa francuskim "Renoom".

Tri japanske kompanije tražiće odobrenje za povećanje zarade na godišnjem sastanku akcionara kasnije ovog meseca.

"Tojota" takođe planira da za 38 direktora omogući otkup paketa akcija po nižoj ceni od tržišne u vrednsoti od 593 miliona jena, u proseku po 15,6 miliona jena po svakom primaocu.

"Nisanov" predstavnik je kazao da takav paket pomoći nije uključen u njihove predlog, dok "Honda" nije dala precizne podatke o takvoj mogućnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik