Poljska sprema veliko otpuštanje činovnika

Bez autora
Sep 01 2010

Poljska vlada premijera Donalda Tuska u okviru mera štednje i konsolidacije budžeta i javnih finansija sprema se da otpusti oko deset odsto činovnika u državnoj upravi. Upravo za tih deset odsto povećao se broj činovnika na teretu budžeta otkako je liberalna Građanska platforma premijera Tuska došla na vlast u jesen 2007. godine.Do sada su imali preporuku da se ograniči zapošljavanje u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, ali to je nailazilo na veliki otpor. Otud ideja da to reše zakonom. Zakon o racionalizaciji zapošljavanja u državnoj upravi vlada će predložiti Sejmu ove jeseni u paketu zakona koji treba da smanje budžetske troškove.

Poljska sprema veliko otpuštanje činovnikaPoljska vlada premijera Donalda Tuska u okviru mera štednje i konsolidacije budžeta i javnih finansija sprema se da otpusti oko deset odsto činovnika u državnoj upravi.

Upravo za tih deset odsto povećao se broj činovnika na teretu budžeta otkako je liberalna Građanska platforma premijera Tuska došla na vlast u jesen 2007. godine.

- Do sada smo imali preporuku da se ograniči zapošljavanje u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, ali to je nailazilo na veliki otpor. Otud ideja da to rešimo zakonom - kazao je poslanik poljskih liberala Slavomir Ribicki.

Zakon o racionalizaciji zapošljavanja u državnoj upravi vlada će predložiti Sejmu ove jeseni u paketu zakona koji treba da smanje budžetske troškove.

Konkretno, uvešće se i limit da troškovi budžeta mogu da prate samo rast inflacije a jedan od zakona obezbediće veće prihode budžeta povećanjem PDV-a u proseku za jedan odsto.

Vlada premijera Tuska zatekla je u državnoj upravi 576.000 činovnika. Iako je u programu najavila da će broj činovnika svesti na razumnu meru, primerenu zemlji od 38 miliona stanovnika, njihov broj se tokom tri godine povećao za 60.000. Velika otpuštanja u državnoj upravi najavio je ovih dana i premijer susedne Češke Petr Nečas koji je ministrima dao zadatak da uštede deset odsto izdataka, procenjujući da će zbog tih mera štednje morati da ode od pet do osam odsto činovnika.

U četiri puta manjoj Češkoj plate iz budžeta dobija više od 400.000 ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik