Poznato ko je najveća svetska ekonomija u 2024. godini

Bez autora
Jul 07 2024

Američki Forbes je nedavno objavio svoju godišnju listu koja rangira najveće svetske ekonomije prema bruto domaćem proizvodu (BDP) za 2024. godinu.

Sjedinjene Države su zadržale prvo mesto s BDP-om od 28,78 biliona dolara, vođene naprednom tehnologijom, snažnom potrošnjom potrošača i konkurentnim tržištem rada, uprkos zabrinutosti zbog rasta cena.

Kina je odmah na drugom mestu s BDP-om od 18,54 biliona dolara. Uprkos izazovima kao što su Kovid-19 i trgovinske tenzije, prelazak Kine na domaću potrošnju pomogao je da se nadoknade neke poteškoće.

Nemačka, sa BDP-om od 4,59 biliona dolara, učvrstila je svoju poziciju evropskog ekonomskog lidera i četvrtu globalnu poziciju. Zemlja se oslanja na svoju proizvodnu ekspertizu i snažan izvoz, upravljajući dodatnim izazovima vezanim za pitanja snabdevanja energijom u vezi sa sukobom Rusije i Ukrajine.

Japan, s BDP-om od 4,11 biliona dolara, pokazao je obnovljenu ekonomsku snagu, podstaknutu poboljšanom produktivnošću i potrošačkom potrošnjom nakon Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

Indija se pojavila kao jedna od najbrže rastućih ekonomija, s BDP-om od 3,94 biliona dolara. Njegova mlada, kvalifikovana radna snaga i jak tehnološki sektor, zajedno sa tekućim reformama i infrastrukturnim investicijama, doprineli su njenom ekonomskom usponu.

Sledeće najveće ekonomije uključuju Ujedinjeno Kraljevstvo (3,50 triliona dolara), Francusku (3,13 biliona), Brazil (2,33 triliona dolara), Italiju (2,33 triliona dolara) i Kanadu (2,24 triliona dolara), a svaka pokazuje različite nivoe rasta i ekonomske stabilnosti poslednjih godina .

Forbes predviđa dalje promene u ovim rang listama kako globalna ekonomska dinamika bude nastavila da se razvija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik