Privreda SAD i dalje u krizi

Bez autora
Aug 03 2010

Američka ekonomija se još dugo neće oporaviti od nedavne krize, a njeno brže poboljšanje sprečava, uglavnom, visoka nezaposlenost, zajedno sa stalno nepovoljnim stanjem na tamošnjem tržištu rada. Značajniji oporavak privrede SAD sprečavaju i lokalni organi. Imamo još dug put pre nego što postignemo puno oživljavanje ekonomije.Mnogi Amerikanci stalno se bore sa nezaposlenošću, zaplenom zaduženih nepokretnosti i gubitkom ušteđevine, što su glavni razlozi koji sprečavaju značajnije oživljavanje ekonomije, lokalnim zakonodavcima u Čarlstonu. Banke funkcionišu bolje, ali visoki obimi neisplaćenih kredita u njihovom portfoliju, za sada ostaju...

Privreda SAD i dalje u kriziAmerička ekonomija se još dugo neće oporaviti od nedavne krize, a njeno brže poboljšanje sprečava, uglavnom, visoka nezaposlenost, zajedno sa stalno nepovoljnim stanjem na tamošnjem tržištu rada, izjavio je šef američke centralne banke (Fed) Ben Bernanki.

Prema njegovom mišljenju, značajniji oporavak privrede SAD sprečavaju i lokalni organi.

"Imamo pred sobom još dug put pre nego što postignemo puno oživljavanje ekonomije. Mnogi Amerikanci stalno se bore sa nezaposlenošću, zaplenom zaduženih nepokretnosti i gubitkom ušteđevine", naveo je Bernanki glavne razloge koji sprečavaju značajnije oživljavanje ekonomije, lokalnim zakonodavcima u Čarlstonu, preneli su svetski mediji.

Šef Feda je napomenuo da banke funkcionišu bolje, ali je upozorio da visoki obimi neisplaćenih kredita u njihovom portfoliju, za sada ostaju.

Monetarna politika zbog toga, prema mišljenju Bernankija, mora da bude podrška toliko dugo do kada se oživljavanje privrede ne vrati na održivi nivo i dok se značajno ne povećaju nove radne mogućnosti.

Analitičari prognoziraju da bi Fed, u slučaju pretnje daljeg slabljenja ekonomije, mogao u većoj meri da obnovi program kupovine aktive, ili da smanji interesnu stopu koju plaća bankama za to što kod te finansijske institucije odlažu svoj višak novca.

Američko ministarstvo trgovine je prošle sedmice saopštilo da je privreda SAD u drugom tromesečju "porasla" za 2,4 procenta, što je najsporiji tempo rasta za gotovo godinu dana.

Privredni rast u SAD se tako usporava već drugo tromesečje zaredom, upozoravaju analitičari.

Grinspen: Opasnost od nove recesije

Ni bivši šef federalnih rezervi nije optimista kada je reč o američkom privrednom oporavku.

Ekonomija SAD može ponovo da sklizne u recesiju, tvrdi bivši šef američke centralne banke Alan Grinspen ukazujući da oživljavanje najveće svetske privrede ima "pauzu", koja se smatra kao "kvazi recesija".

"Nalazimo se u pauzi oživljavanja, koje je samo umereno, ali pauza u okviru umerenog oživljavanja se oseća kao kvazi recesija," rekao je Grinspen u razgovoru za televizijsku stanicu En-Bi-Si.

Grinspen tvrdi da će stopa nezaposlenosti u SAD neko vreme ostati na sadašnjem nivou od 9,5 procenata.

Finansijski sistem je, prema njegovom mišljenju, narušen i ne postoji ništa što će "promeniti stopu nezaposlenosti".

Grinspen je bio na čelu Fed-a od 1987. do 2006. godine kada je otišao u penziju, a na funkciji ga je zamenio sadašnji šef centralne američke banke Ben Bernanki.

Grinspenova politika niskih kamatnih stopa je bila često kritikovana kao politika koja je doprinela naduvavanju hipotekarnog balona na tržištu nekretnina, čije je splašnjavanje prouzrokovalo inflaciju i privrednu krizu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik