Redovi nezaposlenih u Evropi

Bez autora
Jun 06 2010

Evropske kompanije su, i pored ekonomskog oporavka, povećale otpuštanje radnika. Tako je stopa nezaposlenosti u zoni evra porasla je u aprilu na 10,1 odsto, što je najviše u poslednjih 12 godina. Slab ekonomski oporavak u suprotnosti je sa onim u Americi i Japanu.Grčka je nekada bila raj za stotine hiljada radnika, najviše Albanaca koji su, bežeći od siromaštva, tamo počeli novi život. Sada, kada Grčka muku muči sa dugovima i ekonomskom krizom, mnogi su preko noći odlučili da se vrate kući.

Redovi nezaposlenih u EvropiStopa nezaposlenosti u Evropi najveća u poslednjih 12 godina. U Španiji i Letoniji najviše nezaposlenih, najmanje u Austriji i Holandiji. Turistička sezona ublažava ovu statistiku.

Evropske kompanije su, i pored ekonomskog oporavka, povećale otpuštanje radnika. Tako je stopa nezaposlenosti u zoni evra porasla je u aprilu na 10,1 odsto, što je najviše u poslednjih 12 godina. Slab ekonomski oporavak u suprotnosti je sa onim u Americi i Japanu.

Grčka je nekada bila raj za stotine hiljada radnika, najviše Albanaca koji su, bežeći od siromaštva, tamo počeli novi život. Sada, kada Grčka muku muči sa dugovima i ekonomskom krizom, mnogi su preko noći odlučili da se vrate kući.

"Radio sam u Larisi u fabrici za proizvodnju pića, ali sada je bez posla ostalo i mnogo Grka", kaže jedan od radnika koji su u Grčkoj našli posao.

Redovima nezaposlenih u evrozoni samo u aprilu pridružilo se 25 hiljada ljudi. Time je ukupan broj nezaposlenih povećan na 16 miliona.

To je 10 odsto ukupne populacije i više od broja stanovnika Austrije i Irske zajedno.

Stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji ostala je na nepromenjenom nivou od 9,7 odsto. Na vrhu su Letonija i Španija, na začelju Holandija i Austrija .

Vladi u Madridu, koja se mesecima teško bori da bi izašla iz najgore recesije, malo je laknulo. Pred turističku sezonu došlo je do rasta zapošljavanja.

"U maju je broj nezaposlenih opao za 76 hiljada", izjavila je Maravilja Roho iz španskog ministarstva rada. Prema njenim rečima, to je drugi uzastopni mesec da je smanjena nezaposlenost i najveći pad broja nezaposlenih od 2005. godine.

Ekonomija evrozone je ojačala u prvom kvartalu 0,2 odsto. Stručnjaci kažu da je to rezultat nagomilavanja rezervi. Pred zvaničnicima Evropske Unije još je puno posla, treba sačuvati zajedničku valutu, podstaći rast privrede i smanjiti armiju nezaposlenih. O tim vrućim temama u Briselu su razgovarali predstavnici Evropske komisije i predstavnici sindikata.

"Moramo da vratimo poverenje u evro i Evropu, jer bez poverenja, nema ekonomskog rasta ni novih radnih mesta", istakao je Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropske komisije.

Slab oporavak u evrozoni u suprotnosti je sa onim u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu, čije su ekonomije u prva tri meseca ojačale 0,8, odnosno 1,2 odsto.

Analitičari i dalje sumnjaju da će zona evra biti u stanju da dostigne rast svojih glavnih konkurenata, ne samo zbog dužničkih problema jednog broja svojih članica, već i zbog visoke stope nezaposlenosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik