Si-En-En štedi, Mond na prodaju

Bez autora
Jun 22 2010

Televizija Si-En-En je saopštila da prekida dugogodišnju saradnju sa novinskom agencijom Asošiejted pres, uspostavljenu još prilikom osnivanja televizije 1980. godine, jer namerava da uloži više u svoje izveštavanje.Televizija, koja se nalazi u vlasništvu kompanije Tajm Vorner, je 2007. godine već donela odluku o smanjenju obima tekstualne informacije, videa i fotografija, koje dobija od britanske novinske agencije Rojters. Međutim, sada je najavljeno da će se u svom radu delimično ponovo oslanjati na tu novinsku agenciju.

Si-En-En štedi, Mond na prodajuNastavlja se kriza u svetskim medijima. Televizija Si-En-En odlučila da, umesto kupovine servisa Asošejted presa, uloži u svoje projekte i osnuje sopstvenu novinsku agenciju. Francuski Mond zbog dugova traži novog vlasnika.

Televizija Si-En-En je saopštila da prekida dugogodišnju saradnju sa novinskom agencijom Asošiejted pres, uspostavljenu još prilikom osnivanja televizije 1980. godine, jer namerava da uloži više u svoje izveštavanje.

Televizija, koja se nalazi u vlasništvu kompanije Tajm Vorner, je 2007. godine već donela odluku o smanjenju obima tekstualne informacije, videa i fotografija, koje dobija od britanske novinske agencije Rojters. Međutim, sada je najavljeno da će se u svom radu delimično ponovo oslanjati na tu novinsku agenciju.

Direktor Si-En-En-a Džim Uolton je izjavio da je za televiziju veoma važno da nastavi sa rastom, a da će prekid saradnje sa Asošiejted presom omogućiti kompaniji da proširi svoju delatnost dodatnim ulaganjem u sopstvene projekte, te će se televizija od sada oslanjati na ekskluzivni materijal, koji sama proizvodi.

Uolton je, takođe, najavio osnivanje posebne novinske službe za hitna saopštenja, za koju je već zainteresovano desetine klijenata, kao i stvaranje unutrašnje baze Si-En-En Šer (CNN Share), koja će znatno olakšati rad zaposlenima.

Povodom najave Si-En-En-a da ugovor sa agencijom Asošiejted pres, koji ističe krajem juna, neće biti produžen, predstavnik najpoznatije američke novinske agencije Pol Kolford je izjavio da je velika šteta, što gledaoci više neće imati pristup resursima Asošiejted Presa, agencije koja radi u skladu sa "zlatnim standartima novinarstva".

Agencija Asošiejted pres, jedna od četiri najznačajnije agencije na svetu, će, pored Si-En-Ena, u bliskoj budućnosti izgubiti još 130 pretplatnika, koji su već najavili da neće obnavljati pretplatu, a saradnja je ranije prekinuta i sa Gugl Njuz.

Mond na prodaju


Francuske dnevnik Mond, koje traži novog vlasnika zbog duga od 100 miliona evra, najavio je odluku o prodaji većinskog paketa akcija naredne nedelje.

Među potencijalnim kupcima svetski mediji navode konzorcijum Frans Telekom-Priza, na čelu sa vlasnikom časopisa Nuvel Obzervatjur, grupu koju sačinjavaju francuski bankar Matju Pigas, jedan od osnivača modne kuće Iv-Sen-Loran Pjer Berž i biznismen Havijer Niel.

Svoju ponudu je dao i ruski biznismen Gleb Fetisov, koji namerava da reši probleme Monda privlačenjem ruskih oglašivača zainteresovanih za francusko tržište.

Odabrani kandidat će platiti depozit od 10 miliona evra, pre eksluzivnih pregovora o finalnim uslovima kupo-prodaje.

Dnevne novine Mond se izdaju od 1944. godine i imaju tiraž 300.000 primeraka. Većinski paket akcija se nalazi u rukama uprave novina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik