Spajaju se dve najveće svetske aviokompanije

Bez autora
Jul 29 2010

Evropska komisija odobrila je da vazduhoplovna kompanija UAL, matična firma aviokompanije "Junajted erlajnz" (United Airlines), preuzme, takođe američki, "Kontinental erlajnz" (Continental), čime će biti stvorena najveća aviokompanija na svetu. Ova transakcija vredna je čak 3,17 milijardi dolara.UAL i "Kontinental" najavili su planove za spajanje u maju, a nameravaju da ga privedu kraju tokom ove godine. Američke antimonopolske komisije još uvek proveravaju spajanje, a trebalo bi da se izjasne sledećeg meseca. Neki američki senatori već su kritikovali udruživanje, jer će, prema njima, štetiti korisnicima ograničivši konkurenciju.

Spajaju se dve najveće svetske aviokompanijeEvropska komisija odobrila je da vazduhoplovna kompanija UAL, matična firma aviokompanije "Junajted erlajnz" (United Airlines), preuzme, takođe američki, "Kontinental erlajnz" (Continental), čime će biti stvorena najveća aviokompanija na svetu.

Ova transakcija vredna je čak 3,17 milijardi dolara.

UAL i "Kontinental" najavili su planove za spajanje u maju, a nameravaju da ga privedu kraju tokom ove godine.

Američke antimonopolske komisije još uvek proveravaju spajanje, a trebalo bi da se izjasne sledećeg meseca. Neki američki senatori već su kritikovali udruživanje, jer će, prema njima, štetiti korisnicima ograničivši konkurenciju.

Kongres, doduše, ne može da blokira transakciju, ali može da utiče na regulatore i javno mnjenje.

Evropska komisija je, međutim, u obrazloženju svoje odluke navela da spajanje dveju kompanija neće uticati na izrazito povećanje njihovog udela na tržištu. Prema rezultatima do kojih je došla Komisija, aktivnosti firmi na pojedinim trasama se pretežno preklapaju, tako da njihovo spajanje neće ozbiljnije ugrožavati konkurenciju na pojedinih trasama.

Spajanje aviokompanija je u poslednje vreme veoma često. Njihovo poslovanje teško je pogodila globalna ekonomska kriza, a zabrinjavaju ih nestabilne cene goriva, konkurencija niskotarifnih firmi i veliki kapaciteti na tržištu. Spajanjem pokušavaju da što više snize svoje troškove.

Nova kompanija sa godišnjim prometom od više od 29 milijardi dolara imaće sedište u Čikagu, a leteće do oko 370 destinacija. "Junajted" je sada, prema obimu prevoza, treći prevoznik u SAD, dok je "Kontinental" četvrta po veličini američka vazduhoplovna kompanija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik