Svakom Italijanu 30.000 evra duga

Bez autora
Jun 15 2010

Državni dug Italije dostigao je krajem aprila 1,8 biliona evra ili 116 odsto BDP-a zemlje, a svakom od 60 miliona Italijana pripada dug od 30.000 evra.Centralna banka navodi da prihodi počinju da opadaju i da su u prvom tromesečju bili niži za 1,8 odsto u poređenju sa tim periodom lane, ili dve milijarde evra. Vlada Italije je krajem maja usvojila paket mera štednje kojim namerava da u periodu od 2011. do 2012. godine uštedi oko 24 milijarde evra.

Svakom Italijanu 30.000 evra dugaDržavni dug Italije dostigao je krajem aprila 1,8 biliona evra ili 116 odsto BDP-a zemlje, a svakom od 60 miliona Italijana pripada dug od 30.000 evra.

Centralna banka navodi da prihodi počinju da opadaju i da su u prvom tromesečju bili niži za 1,8 odsto u poređenju sa tim periodom lane, ili dve milijarde evra.

Vlada Italije je krajem maja usvojila paket mera štednje kojim namerava da u periodu od 2011. do 2012. godine uštedi oko 24 milijarde evra.

Paket mera se, pre svega, odnosi na izdatke države. Budžetske uštede su usmerene na smanjenje državnih izdataka, redukciju troškova za političku i javnu upravu.

Vlada je najavila da će, na strani prihoda, pažnja biti usredsređena na poreske utaje. Mere štednje obuhvataju i smanjenje izdataka u oblasti zdravstva, ograničavanje u primanju novih zaposlenih u javnom sektoru, produžetak starosne granice za odlazak u penziju, zamrzavanje plata za većinu zaposlenih u javnom sektoru i redukciju plata za zaposlene sa najvećim primanjima.

Cilj tog programa štednje je da se smanji budžetski deficit koji je u 2009. godini dostigao 5,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Italije, na ispod tri procenta BDP-a do 2012, što je u skladu sa propisima Unije.

Istovremeno bi taj paket mera trebalo da umiri tržišta koja se pribojavaju daljeg rasta visokog državnog duga Italije koji je najviši među 16 zemalja članica evrozone.

Planirane uštede zatekle su, međutim, Italijane potpuno nepripremljene, ukazuju analitičari, podsećajući da je građane te zemlje još početkom aprila premijer Silvio Berluskoni uveravao da će Italija iz evropske krize izaći bez drastičnijih mera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik