Svetska kriza ispraznila biznis klasu

Bez autora
Sep 12 2010

Svetska kriza naterala je aviokompanije da još jednom razmisle o smeštaju putnika u avionima i ponude „nešto između” spartanske ekonomske klase i komfora biznis klase. Tako je rođen „premijum ekonomi”. U kriznim vremenima, veliki broj kompanija je, u okviru mera štednje, prvo zabranio zaposlenima da lete u udobnim sedištima biznis klase.S obzirom da su gosti u toj klasi pretežno putnici koji ne plaćaju paprenu cenu karte iz vlastitog džepa, avio kompanije su mesecima gledale kako se njihove uobičajene mušterije guraju sa „običnim” putnicima u repu aviona, dok su skupa i ekskluzivna mesta u biznis klasi ostajala prazna.

Svetska kriza ispraznila biznis klasuSvetska kriza naterala je aviokompanije da još jednom razmisle o smeštaju putnika u avionima i ponude „nešto između” spartanske ekonomske klase i komfora biznis klase. Tako je rođen „premijum ekonomi”.

U kriznim vremenima, veliki broj kompanija je, u okviru mera štednje, prvo zabranio zaposlenima da lete u udobnim sedištima biznis klase. S obzirom da su gosti u toj klasi pretežno putnici koji ne plaćaju paprenu cenu karte iz vlastitog džepa, avio kompanije su mesecima gledale kako se njihove uobičajene mušterije guraju sa „običnim” putnicima u repu aviona, dok su skupa i ekskluzivna mesta u biznis klasi ostajala prazna.

Pojedine aviokompanije su se odlučile na kompromis: uvele su novu klasu sa nešto malo više prostora za putnike - naravno, uz veću cenu karte, ali ipak ne toliko visoku da bi poslovni ljudi doživeli oluju kod obračuna troškova putovanja.

Ciljna grupa su im putnici koji ne mogu da se odreknu barem malo dodatne udobnosti, ali i „obični” putnici kada lete na dugim interkontinentalnim letovima, preneo je nemački državni radio „Dojče vlele”.

Zato i ne čudi da je jedna od prvih kompanija s premijum klasom bila upravo Er Njuziland, koja je svojim putnicima na dugim letovima preko Pacifika, od SAD do Novog Zelanda ponudila „Pacifik premijum ekonomi” klasu.

Tu su krajnje leva i krajnje desna sedišta u srednjem nizu malčice okrenuta prema prolazu da se putnicima obezbedni barem malo više privatnosti. Ponuđeno je i više prostora za noge - u svakom slučaju, više nego što ga imaju putnici „obične” ekonomske klase.

Doduše, karta u tom razredu košta dvostruko više nego „obična”, ali to je daleko manje od cene karte u biznis klasi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik