Tajvan: Centar kompjutera i čipova

Bez autora
Jun 10 2010

Na Tajvanu se danas nalaze mnogi od najvećih svetskih proizvođača kompjutera i prateće hardverske opreme i te firme proizvode više od 50 odsto svih čipova koji se izbace na svetsko tržište, bezmalo 70 odsto kompjuterskih displeja i više od 90 odsto svih prenosivih računara."Ejser" (Acer) je, na primer, premašio američku kompaniju 'Del' prošle godine i postao drugi po veličini svetski proizvođač personalnih kompjutera. HTC, koji je počeo da proizvodi pametne telefone za velike zapadne brendove, sada lansira istaknute proizvode vlastite marke...

Tajvan: Centar kompjutera i čipovaNa Tajvanu se danas nalaze mnogi od najvećih svetskih proizvođača kompjutera i prateće hardverske opreme i te firme proizvode više od 50 odsto svih čipova koji se izbace na svetsko tržište, bezmalo 70 odsto kompjuterskih displeja i više od 90 odsto svih prenosivih računara, piše londonski "Ekonomist".

"Ejser" (Acer) je, na primer, premašio američku kompaniju 'Del' prošle godine i postao drugi po veličini svetski proizvođač personalnih kompjutera. HTC, koji je počeo da proizvodi pametne telefone za velike zapadne brendove, sada lansira istaknute proizvode vlastite marke.

Velika zasluga vlasti


Veliku zaslugu za rast industrije informatičke tehnologije (IT) na Tajvanu imaju vlasti, naročito Institut za istraživanja industrijske tehnologije (ITRI).

Osnovan 1973, ITRI nije samo uvozio tehnologiju i investirao u istraživanja i razvoj, već je i stručno usavršavao inženjere i 'rasađivao' nove firme: tako je rođena Tajvanska kompanija za proizvodnju poluprovodnika (TSMC), sada najveća svetska 'livnica' čipova.

ITRI je, osim toga, razvio i prototipove kompjutera i te tehničke planove prepustio privatnim firmama.

Zapadne tehnološke firme počele su da otvaraju pogone na Tajvanu 60-ih godina prošlog veka, povećavajući broj stručno kvalifikovanih radnika i isporučilaca.

Danas je naučni i industrijski park 'Hsinchu', čvorište tajvanske IT industrije, dom za oko 400 kompanija visoke tehnologije, među kojima je glavna TSMC sa ogromnim pogonima. Veći su od hangara za avione i mogu da izbace na tržište tri milijarde čipova godišnje.

Desetine tajvanskih firmi za čipove nemaju izradu, ali daju tehnološko rešenje. Najuspešnija je 'MediaTek', čiji čipovi pokreću većinu mobilnih telefona proizvedenih u Kini.

Computex: Srce tajvanske IT industrije

Zaluđenici u savremene kompjuterske spravice insistiraće da je CES u Las Vegasu najznačajniji sajam tehnologije u svetu, staromodni će se najverovatnije opredeliti za CeBIT u Hanoveru, ali će poznavaoci prilika na tržištu reći da je to sada Komjputeks (Computex) u Tajpeju, koji je upravo obeležio 30-ogodišnjicu postojanja.

Kompjuteks, po oceni "Ekonomista", nije toliko izložba najnovije robe u oblasti IT koliko je tržni centar za kompjuterske delove. Memorijski čipovi, matične ploče, disk drajveri, konektori, kućišta... Srce tajvanske IT industrije čini mreža na stotine malih specijalizovanih firmi koje prave ove stvari, ako treba i preko noći.

Većina tajvanskih firmi su, ipak, mlađi partneri u svetskom lancu isporuke IT, proizvodeći stvari koje su drugi razvili. Dobre su u rastućoj inovaciji, koja se mahom odnosi na proizvodnju (firme iz samo tri druge zemlje prijavile su više patenata u Americi od tajvanskih u protekloj deceniji).

Mnoge od takvih tajvanskih kompanija su, međutim, upale u "sirovinsku zamku", upozorava stručnjak Diter Ernst iz Centra istok-zapad u Honoluluu.

Marže profita, dodaje on, tanke su kao žilet i ne omogućavaju odgovarajuća ulaganja u istraživanje i razvoj i brendiranje. Tajvanska industrija je naročito slaba tamo gde se danas stvara najdragocenija intelektualna imovina: u softveru, uslugama i sistemima.

Tajvan zbog toga ima ogroman deficit u trgovini tehnološkim proizvodima, a njegove firme često bivaju tužene od strane zapadnih za povredu patenata.

Naglasak na intelektualno vlasništvo

Štaviše, pod pritiskom klijenata, tajvanski proizvođači kompjutera preselili su veći deo proizvodnje u jeftinije zemlje, mahom u Kinu.

Kina takođe, kako primećuju stručnjaci, postaje sila u inovacijama visoke tehnologije i sama razvija IT gigante, kao što je SMIC, još jedna 'livnica' za izradu poluprovodnika.

Ali, Tajvan se prilagođava. ITRI sada stavlja veći naglasak na intelektualno vlasništvo, usluge i projektovanje, kaže za "Ekonomist" Džonsi Li (Johnsee Lee), predsednik tog instituta.

U proseku ITRI prijavljuje pet patenata dnevno i licencira ih mahom lokalnim firmama. Pokrenuo je "kreativnu laboratoriju" gde inženjeri rade zajedno sa umetnicima, piscima i psiholozima da bi se došlo do otkrića koja su mnogo više od pukog novog hardvera.

Velike tajvanske kompanije poboljšavaju kvalitet svojih patentiranih proizvoda, a pojedine nastoje da se bolje pozicioniraju u lancu vrednosti ili na nova tržišta.

Odnosi sa Kinom na polju IT se popravljaju. Kineska vlada je uposlila tajvanske firme da pomognu da se utvrde tehnički standardi. Tajvan je, sa svoje strane, nedavno olabavio ograničenja na investicije svojih firmi u inostranstvu, koje je bio uveo da ograniči transfer tehnologije u Kinu. TSMC-u je, na primer, omogućeno da uzme učešće od osam odsto u kineskom SMIC-u.

Premda će teško Kina skoro skinuti Tajvan sa 'trona menadžera svetskih fabrika elektronike', IT industrija u dvema zemljama u sve većoj meri postajaće 'međublizanačka', predviđa Ernst i dodaje da "naročito u oblasti IT, Tajvan postaje sve više i više deo kineske ekonomije". Zaista, pojedini tehnološki tipovi već spajaju ovaj par u "Kivan" (Čajvan - Chaiwan).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik