Veliki broj malih i srednjih firmi investira van zemlje

Bez autora
Apr 12 2010

Oko 900.000 malih i srednjih nemačkih preduzeća, sa do 500 zaposlenih, investiraće ove godine u poslove u inostranstvu. To je čak 150.000 firmi više nego u prošloj, kriznoj godini, ali i znatno više nego u vreme povoljne konjunkture između 2005. i 2008. godine.Ulaganja u inostranstvu za ovu godinu planirale su pre svega male i srednje firme u oblasti hemijske i elektroindustrije koje su, visoko specijalizovanim proizvodima, uspele da izbiju na vodeća mesta na tržištu.

Veliki broj malih i srednjih firmi investira van zemljeOko 900.000 malih i srednjih nemačkih preduzeća, sa do 500 zaposlenih, investiraće ove godine u poslove u inostranstvu, saopštila je Nemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK).

To je čak 150.000 firmi više nego u prošloj, kriznoj godini, ali i znatno više nego u vreme povoljne konjunkture između 2005. i 2008. godine. Ulaganja u inostranstvu za ovu godinu planirale su pre svega male i srednje firme u oblasti hemijske i elektroindustrije koje su, visoko specijalizovanim proizvodima, uspele da izbiju na vodeća mesta na tržištu.

Nemačke male i srednje firme najradije ulažu u zemljama Evropske unije (EU), tako da u njih odlazi 45 odsto ukupnih inostranih investicija.

Prema oceni DIHK, mali i srednji preduzetnici cene prednosti zajedničkog privrednog i monetarnog prostora, kao i geografsku i kulturnu bliskost. S druge strane, velika nemačka preduzeća najradije ulažu u poslove u azijskim zemljama, pre svega u Kini.

Drastično je opala privlačnost zemalja kandidata za ulazak u EU i država istočne Evrope, a bitno manje je i zanimanje za investicije u Turskoj i Rusiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik