Ako sumnjate u onlajn trgovca – tražite plaćanje pouzećem

Bez autora
Jun 18 2024

Kineska onlajn prodavnica „Temu”, koja je odnedavno dostupna i za kupce iz Srbije, važi za trgovca koji je značajno jeftiniji od konkurencije.

Samo u Evropi ova kompanija ima više od 75 miliona mesečnih korisnika i trenutno je najpopularnija na evropskom, ali i drugim tržištima. Osim vrlo popularnih cena, razlog je i brza isporuka, na nekim tržištima čak i besplatna i ponuda koja se može nazvati neverovatno širokom. Ipak, već neko vreme ovaj onlajn trgovac pravi probleme evropskim vlastima jer, kako je saopšteno, ne poštuje propise EU o bezbednosti proizvoda. Čak su udruženja za zaštitu potrošača, kako je „Politika” nedavno pisala, podnela žalbu vlastima protiv rastućeg onlajn trgovca, koji koristi u svom poslovanju mnogo manipulativnih praksi kako bi potrošače obmanuo da troše više nego što su planirali.

Mnogo je razloga što se ovaj konkurent velikim poznatim sajtovima već neko vreme nalazi na meti evropskih vlasti. Najvažniji je taj što se „Temu” oglušuje o pravila o bezbednosti proizvoda, ali i to što ne poštuje i ne sprovodi uobičajene prakse na koje su kupci navikli, što samo obavlja transakcije, a nije dovoljno transparentan, što jednostavno krši Zakon o digitalnim uslugama. Nisu posebno oduševljeni u Evropi njegovim uspesima i sve većim brojem kupaca, jer bukvalno ignoriše sva upozorenja da se ne može trgovati bez informacija ko je trgovac ili podataka o proizvodima ili načinu plaćanja. Prema podacima iz potrošačkih organizacija u našoj zemlji, još nema podataka da li je neko imao probleme sa ovim kineskim trgovcem, ali je sve više različitih prevara sa kojima se naši potrošači suočavaju prilikom onlajn kupovine. Tu je, pre svega, trgovina preko društvenih mreža, gde je, logično, najviše problema, budući da se trgovinom bave neregistrovani prodavci. Iako se ovakva upozorenja često objavljuju kako bi kupci bili bolje informisani, nije suvišno ponoviti da je važno pre svega da kupci ne dele podatke o karticama, posebno na neproverenim stranicama. Dakle, ne trba deliti broj kartice, kontrolni broj, rok važnosti, PIN i jednokratne šifre za bezbednu kupovinu.

– Proverite verodostojnost trgovca pre nego što nešto kupite. Istražite uslove poslovanja i plaćanja, način dostave, reklamacije i povraćaja proizvoda. Uvek kupujte na bezbednim sajtovima i proverite adrese na kojima pretražujete. Imajte na umu da je za onlajn kupovinu dovoljno svaku transakciju potvrditi preko sigurnosnog CVC broja na zadnjoj strani kartice – savetuju stručnjaci za kupovinu preko interneta. Oni podsećaju kupce da ako imaju bilo kakvu dilemu prilikom kupovine traže plaćanje pouzećem. Važno je biti i oprezan u slučaju obaveštenja koja su sumnjiva, pa treba proveriti sa kog broja stižu, sadrže li neproverene linkove. Ima dosta primera da građani neoprezno učestvuju u nagradnim igrama o kojima nemaju dovoljno informacija i da na sajtovima ostavljaju svoje podatke, nesvesni da se izlažu velikom riziku.

– Nemojte plaćati onlajn bankarstvom ako se nalazite na javnoj vaj-faj mreži. Koristite mobilne podatke i mreže za koje ste sigurni da su bezbedne. U onlajn kupovini bi trebalo koristiti uređaje koji su zaštićeni sigurnosnim softverima. Imajte uvek u vidu da ne otvarate sumnjive linkove ili atačmente – navode stručnjaci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik