Berba duvana poranila zbog suše, kvalitet zlatnog lista zavisi od vodosnabdevanja

Bez autora
Aug 30 2024

U Srbiji je oko šest i po hiljada hektara pod duvanom, a najzastupljenije su sorte "virdžinija" i "berlej". Zbog suše i sezona berbe zlatnog lista je počela ranije, a prinosi variraju od primenjene agrotehnike i zalivnih sistema.

Berba duvana sorte "virdžinija" u punom je jeku na poljima u Vojvodini. Počela je tri nedelje pre uobičajenog roka i prinos je u proseku oko dve tone po hektaru. Na poljoprivrednom gazdinstvu Miroslava Obrovca u Hrtkovcima duvan se gaji na 36 hektara.

"Proizvodnjom duvana se bavimo 17 godina, pre toga smo se bavili stočarstvom i ratarenjem. Siguran plasman je najviše uticao na to da krenemo u proizvodnju duvana, 2008. smo počeli sa tri sušare. Sve nam je pod sistemima za zalivanje, svih 36 hektara nešto iz kanala nešto iz bunara zalivamo, sve zavisi pristupačnost kakva je. Malo je problem ove godine bila visoka temperatura i tople noći i sama fiziologija duvana ja takva da zahteva možda malo hladnije noći tako da smo dobili krupan list tanjeg i lošijeg kvaliteta", objasnio je Obrovac.

Berača ima malo i dnevno zarađuju 4.500 hiljade dinara. Ovde ih trenutno angažovano jedanaest.

Zorica Gudurić navodi da se rano ustaje, u pola četiri.

"Dođemo na njivu zajedno za 40 minuta, onda beremo, beremo za jedno tri sata, dobro je brati, super nam je, dobro je društvo. Dobro se slažemo ide i radni staž, prijavljeni smo, sve je regulisano sve nam je super", rekla je Gudurićeva.

Jure Obrovac, proizvođač duvana iz Hrtkovaca, nada se da će, kao i prošle godine, prinos biti dve tone.

"Još je to rano govoriti zasad obećava što kaže, sve je to pod zalivima Sistema za zalivanje pa videćemo", rekao je Jure Obrovac.

Naš najveći otkupljivač duvana je kompanija JTI u koja je ugovorila proizvodnju sa više od tristotine i trideset poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji.

Menadžer proizvodnje duvana u kompaniji JTI navodi da su značajno pomogli proizvođačima kupovimom modernije mehanizacije.

"Kompanija odlučila prošle godine da podržava farmere u višegodišnjim zaduženjima kupovinom zalivnih sistema radi ublažavanja ovih vremenskih uslova. Može se reći, to potvrđuju brojke u odnosu na prošlu godinu imamo 5 odsto povećane površine pod zalivom, 41 odsto imamo ove godine pod zalivom. Farmeri se trude što je moguće više i bolje zalivaju duvan", naglasio je Milan Bjelivuk.

Berba duvana će trajati još oko tri meseca, u zavisnosti od sorti i vremena sadnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik