Su­ša uzi­ma da­nak

Bez autora
Aug 15 2024

U pod­ruč­ju ju­žnog Ba­na­ta, gde je ma­nje pa­da­vi­na bi­lo i pre vre­log ta­la­sa, ima use­va ko­ji­ma ni­su po­mo­gle ni spo­ra­dič­ne ki­še pro­te­klih da­na.

U ovom tre­nut­ku naj­vi­še su ugro­že­ni ku­ku­ruz, so­ja i še­ćer­na re­pa, dok je kod sun­co­kre­ta ta opa­snost ma­nja, za­to što ta ra­tar­ska kul­tu­ra lak­še pod­no­si ne­do­sta­tak vla­ge i vi­so­ke tem­pe­ra­tu­re, oce­nju­je za „Po­li­ti­ku” di­plo­mi­ra­ni in­že­njer Jan Bab­ka, sa­vet­nik za ra­tar­stvo u Is­tra­ži­vač­ko-raz­voj­nom in­sti­tu­tu „Ta­miš” Pan­če­vo, ko­ji po­kri­va ata­re op­šti­na Ali­bu­nar, Opo­vo, Ko­va­či­ca i Pan­če­vo.

Ne­po­volj­ni uslo­vi za use­ve, ja­ra, uz ne­do­sta­tak vla­ge u ze­mlji­štu, do­ve­li su, is­ti­ču struč­nja­ci, do kul­mi­na­ci­je su­še kra­jem pr­ve de­ka­de ju­la i tra­ju do sa­da. Na­kon to­ple i su­ve zi­me na ovom te­re­nu do­šlo je do ra­ne po­ja­ve vi­so­kih tem­pe­ra­tu­ra, ko­je su bi­le zna­čaj­no vi­še od vi­še­go­di­šnjeg pro­se­ka, uz na­sta­vak pe­ri­o­da sa iz­ra­že­nim ne­do­stat­kom vla­ge u ze­mlji­štu.

„Tem­pe­ra­tu­re od oko 40 ste­pe­ni u to­ku da­na za­be­le­že­ne na pod­ruč­ju ju­žnog Ba­na­ta do­ve­le su do pre­ki­da pro­ce­sa fo­to­sin­te­ze u bilj­ka­ma. Noć­ne ko­je ni­su si­la­zi­le is­pod 25 ste­pe­ni, ote­ža­va­le su hla­đe­nje bi­lja­ka. To će u sa­dej­stvu sa ze­mlji­šnom i va­zdu­šnom su­šom u ne­pre­kid­nom tra­ja­nju du­žem od dve ne­de­lje si­gur­no do­ve­sti do zna­čaj­nog a po­ne­gde i dra­stič­nog sma­nje­nja pri­no­sa u ra­tar­skoj pro­iz­vod­nji, na­po­mi­nje Bab­ka.

U če­ti­ri ka­ta­star­ske op­šti­ne, ku­ku­ruz i ove se­zo­ne za­u­zi­ma naj­ve­će po­vr­ši­ne. „Kralj po­lja” za­se­jan je na oko 65.000 hek­ta­ra, sun­co­kret na bli­zu 36.000, isto to­li­ka je po­vr­ši­na pod še­ćer­nom re­pom, dok je so­ja za­se­ja­na na bli­zu 8.900 hek­ta­ra. U In­sti­tu­tu „Ta­miš” na­po­mi­nju da ovu go­di­nu od sa­mog po­čet­ka ka­rak­te­ri­šu ne­po­volj­ne vre­men­ske pri­li­ke. Pod­se­ća­ju da je taj trend na­krat­ko, u to­ku ma­ja i ju­na, pre­ki­nut, da bi kra­jem ju­na i po­čet­kom ovog me­se­ca po­no­vo na­stu­pio.

„Vi­si­nu šte­ta u pro­iz­vod­nji je u ovom tre­nut­ku ne­mo­gu­će pro­ce­ni­ti, jer pe­ri­od ne­po­volj­nih uslo­va još uvek tra­je. Je­di­no što je si­gur­no je­ste da će one bi­ti ve­li­ke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog

Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik