Voćarstvo je značajan izvor prihoda za privredu

Bez autora
Oct 21 2024

Uprkos krizi, voćarstvo i dalje predstavlja značajan izvor prihoda i utiče na ukupnu privredu naše zemlje, opšti je zaključak 17. „Kongresa voćara i vinograda”, koji se upravo održava u Vršcu.

Organizatori skupa su Naučnog voćarsko društvo sa sedištem u Čačku i Poljoprivredni fakultet iz Beograda.

Na kongresu koji je okupio oko 200 učesnika, od čega 30 iz inostranstva, predstavljeno je 108 naučnih radova, a posebno značajno jeste da je uvodno predavanje održao predsednik međunarodnog hortikulturnog društva (ISHS) dr Fransoa Loren.

Kako se moglo čuti, izražene klimatske promene veoma utiču na ovaj sektor i predložene su neke od mera za prevazilaženje tih problema.

Naglašena je potreba za nastavkom i striktnijom primenom rejonizacije u voćarstvu, a zbog velikog neslaganja u zvaničnim podacima o proizvodnim površinama i proizvedenim količinama voća. Zbog toga je potrebno uraditi i detaljnu analizu jer imamo pogrešnu sliku, što nije dobro zbog moguće zloupotrebe, pre svega zbog isplate subvencija. Takođe, potreban je i popis stvarnog proizvodnog potencijala u smislu starosti, proizvodnog potencijala i sortimenta voćnih vrsta koje se u Srbiji gaje.

Na jučerašnjoj Skupštini Naučnog voćarskog društva predstavljen je izveštaj ove organizacije koja okuplja naučne i stručne radnike iz naše zemlje, ali ima veliki broj članova iz zemalja bivše Jugoslavije. Sedište Jugoslovenskog naučnog voćarskog društva se, od osnivanja 1966. godine, nalazi u Institutu za voćarstvo u Čačku. Društvo je, pored ostalih aktivnosti, 1967. godine pokrenulo izdavanje naučno-stručnog časopisa pod nazivom Jugoslovensko voćarstvo.

Na skupštini je izabran i novi predsednik ovog društva, dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku. On je dužnost predsednika preuzeo od profesora Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda, dr Dejana Đurovića. Leposavić je ukratko izložio plan aktivnosti društva, a koje se odnose na omasovljenje organizacije, pre svega mladim članovima, kao i na veću zastupljenost nauke i struke u kreiranju pravaca razvoja i tehnologije gajenja voća u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik