Aerodrom u Banjoj Luci proširuje kapacitete za robni i putnički saobraćaj

Bez autora
Nov 20 2016

Aerodromi Tuzla i Mostar u narednom periodu će biti obnovljeni, što iz državnih ili entitetskih sredstava, što od stranih investicija. Proširenje i rekonstrukcija neće zaobići ni aerodrom u Banjoj Luci, a očekuje se da krajem 2016. i početkom naredne godine počne izgradnja kargo skladišta. Kako su kazali iz uprave ovog aerodroma, talas novih investicija u aerodrome u BiH ima za cilj veći transport robe i razvijanje putničkog saobraćaja. Direktor Aerodroma Banja Luka Miroslav Janjić ističe da će kapacitet budućeg skladišta iznositi 1.300 metara kvadratnih, a zgrada će dobiti još 400 metara kvadratnih.

Aerodrom u Banjoj Luci proširuje kapacitete za robni i putnički saobraćajAerodromi Tuzla i Mostar u narednom periodu će biti obnovljeni, što iz državnih ili entitetskih sredstava, što od stranih investicija. Proširenje i rekonstrukcija neće zaobići ni aerodrom u Banjoj Luci, a očekuje se da krajem 2016. i početkom naredne godine počne izgradnja kargo skladišta.

Kako su za Klix.ba kazali iz uprave ovog aerodroma, talas novih investicija u aerodrome u BiH ima za cilj veći transport robe i razvijanje putničkog saobraćaja.

Direktor Aerodroma Banja Luka Miroslav Janjić ističe da će kapacitet budućeg skladišta iznositi 1.300 metara kvadratnih, a zgrada će dobiti još 400 metara kvadratnih.

"Nakon izgradnje novog kargo skladišta bit će prilagođeno za prihvat, skladištenje, ukrupnjavanje i otpremu, kako robe koja ima posebne sanitarno-klimatske uslove, tako i univerzalne robe koja nema posebne skladišno-transportne zahtjeve. Kapacitet će odgovarati obimu kargo saobraćaja, a imat će i prednosti s obzirom na poziciju", izjavio je Janjić.

Početak svih radova se očekuje krajem ove i početkom 2017. godine, a završetak je planiran do septembra 2017. godine. Osim kargo skladišta i proširenja aerodromske zgrade, dio novca se planira uložiti i u kupovinu aerodromske opreme koja podrazumijeva sistem za osvjetljavanje i obilježavanje poletno-sletne stazu, spojnicu, stajanku i tehničku platformu, vertikalni kargo utovarivač, kargomanipulativnu opremu i slično. Cjelokupna investicija trebala bi iznositi sedam miliona KM.

Direktor Janjić naglašava da aerodrom Banja Luka teži ka liderstvu u regionu kada je riječ o kargo saobraćaju.

"Usmjerenje je takvo da ćemo sami upravljati kargo centrom, iako će saradnja s relevantnim kompanijama dodatno unaprijediti poslovanje. S geografskim predispozicijama budućeg kargo skladišta očekujemo veliki interes kargo aviokompanija. Očekivani kargo saobraćaj je srazmjeran kvalitativnim i kvantitativnim karakteristikama kargo skladišta", dodaje Janjić.

Na pitanje da li banjalučki aerodrom planira potpisati ugovor s nekom low cost kompanijom, direktori ističe da ništa nije nemoguće.

"Aerodrom ima povoljne geografske i klimatske uslove te imamo potencijal biti regionalni centar za niskotarifne kompanije", zaključio je naš sagovornik i dodao kako pomenuta ulaganja u infrastrukturu i opremu podižu standarde pružanja usluga u vazduhoplovstvu na značajno viši nivo, što aerodromu otvara nove mogućnosti u razvoju kako kargo tako i putničkog saobraćaja.

Aerodrom se želi pozicionirati kao značajan kargo centar u regionu i šire, a direktor misli da za to postoji realna osnova prvenstveno zbog dobre strateške pozicije aerodroma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik