BiH kontroliše svoje nebo od oktobra 2019.

Bez autora
Jun 06 2017

Agencija za pružanje usluga u zračnoj polovidbi BiH danas je svečano obilježila početak stručnog osposobljavanja 69 kandidata za kontrolore letenja.Predstavnicima medija tim povodom obratili su se ministar komunikacija i saobraćaja BiH Imir Jusko, direktor BHANSA-e Davorin Primorac, te njegove kolege iz Češke Republike Jan Klas i Jana Navratilova. Jusko je naveo da je od početka mandata uključen u proces koji je rezultirao današnjim činom, kazavši i da je pred BHANSA-om pionirska generacija koja će dobiti priliku da kontroliše cijelokupni zračni prostor Bosne i Hercegovine.

BiH kontroliše svoje nebo od oktobra 2019.Agencija za pružanje usluga u zračnoj polovidbi BiH (BHANSA) danas je svečano obilježila početak stručnog osposobljavanja 69 kandidata za kontrolore letenja.

Predstavnicima medija tim povodom obratili su se ministar komunikacija i saobraćaja BiH Imir Jusko, direktor BHANSA-e Davorin Primorac, te njegove kolege iz Češke Republike Jan Klas i Jana Navratilova.

Jusko je naveo da je od početka mandata uključen u proces koji je rezultirao današnjim činom, kazavši i da je pred BHANSA-om pionirska generacija koja će dobiti priliku da kontroliše cijelokupni zračni prostor Bosne i Hercegovine.

- Od oktobra 2019. u potpunosti ćemo kontrolisati naše nebo. Mnogo veći strateški benefit je da pokažemo da imao kadrove koji mogu preuzeti posao koji nam danas rade susjedi, kazao je Jusko, poželivši sreću budućim kontrolorima letenja.

Direktor BHANSA Davorin Primorac iskazao je zadovoljstvo što se sa češkim partnerima realizira projekat koji je ocijenjen najvećim ovakve prirode u Evropi.

Dinamički plan ugovora, tvrdi, daje nadu da u drugoj polovini 2019. BiH dobije dovoljan broj ovlaštenih kontrolora, te da vlastitim snagama kontroliše cijelokupan zračni prostor zemlje.

Obuku kandidata obavit će pružatelj usluga zračne navigacije Republike Češke, koji je bio najuspješniji ponuđač na međunarodnom tenderu. Direktor češke kompanije Jan Klas počašćen je što je baš Česima pripao posao od velikog značaja za našu zemlju i region.

U svom obraćanju prisutnima Klas je rekao da je današnji ugovor historijski i za Češku, kao i za kompaniju koju vodi, ne samo zbog finansijskog nivoa, već i zbog značaja za preuzimanje kontrole za nebo bh. partnera.

- Ponosni smo što smo dio ovakvog ugovora i drago nam je da vidimo političku podršku ovakvom ugovoru, kao i spremnost tima BHANSA da zajedniški radimo na realizaciji projekta, kazao je Klas.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik