Izgradnja brzog puta Beograd–Sarajevo

Bez autora
Dec 13 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija zainteresovana da zajedno sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) realizuje projekat izgradnje brzog puta Beograd–Sarajevo. Mihajlović je, nakon sastanka sa ministrom komunikacija i saobraćaja u Savetu ministara BiH Ismirom Juskom, rekla da je sa Savetom ministara BiH dogovoreno formiranje zajedničke radne grupe koja će aktivirati taj projekat. Želimo da gradimo brzi put Beograd–Sarajevo o kojem se govori već duže od 10 godina. Formiraćemo zajedničku radnu grupu koja će se baviti projektno tehničkom dokumentacijom, ali i izvorima finansiranja, rekla je ona i dodala da bi dokumentacija mogla da bude gotova naredne godine. Srbija je, kako je rekla, pre svega zainteresovana za gradnju deonice od Požege do Višegrada. Taj brzi put od Požege do Višegrada bi bio dug približno 100 kilometara, od čega bi 60 kilometara bilo na teritoriji Srbije, a 40 na teritoriji BiH.

Izgradnja brzog puta Beograd–SarajevoPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija zainteresovana da zajedno sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) realizuje projekat izgradnje brzog puta Beograd–Sarajevo.

Mihajlović je, nakon sastanka sa ministrom komunikacija i saobraćaja u Savetu ministara BiH Ismirom Juskom, rekla da je sa Savetom ministara BiH dogovoreno formiranje zajedničke radne grupe koja će aktivirati taj projekat.

Želimo da gradimo brzi put Beograd–Sarajevo o kojem se govori već duže od 10 godina. Formiraćemo zajedničku radnu grupu koja će se baviti projektno tehničkom dokumentacijom, ali i izvorima finansiranja, rekla je ona i dodala da bi dokumentacija mogla da bude gotova naredne godine.

Srbija je, kako je rekla, pre svega zainteresovana za gradnju deonice od Požege do Višegrada. Taj brzi put od Požege do Višegrada bi bio dug približno 100 kilometara, od čega bi 60 kilometara bilo na teritoriji Srbije, a 40 na teritoriji BiH.

Prema njenim rečima, regionalno povezivanje je važno zbog stabilnostiti, a ne samo zbog ekonomije.

Mihajlović je rekla da je na ruti kroz Srbiju završena gradnja autoputa od Ljiga do Preljine, dok će do kraja 2017. godine biti gotov ceo potez od Obrenovca do Preljine, a u planu je i izgradnja deonice Preljina–Požega.

Ona je danas sa Juskom potpisala i novi Sporazum o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta, kojim je liberalizovan prevoz između Srbije i BiH.

Ukinute su dozvole za prevoznike iz Srbije i BiH, osim dozvola za prevoznike iz trećih zemalja, a ostaje da Srbija i BiH razgovaraju i o sporazumu u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Trenutno važeći sporazum u drumskom saobraćaju je potpisan između SR Jugoslavije i Saveta ministra BiH 2002. godine, a stupio je na snagu 2005. godine.

Novim sporazumom se uređuju bitna pitanja kojima se reguliše ta oblast između dve susedne zemlje i potpisnice CEFT-a sporazuma.

Jusko je rekao da je novim sporazumom o drumskom prevozu preciznije definisana ta oblast i da su sada tu mnogo relaksiraniji odnosi.

On je, govoreći o graničnim prelazima, rekao da postoji želja obe strane da se ubrza protok ljudi i robe, kako se ne bi čekalo pet do šest sati kao što je to sada slučaj.

Mihajloviće i Jusko su razgovarali i o nastavku gradnje mosta na Drini Ljubovija–Bratunac, pri čemu je Mihajlović izrazila očekivanje da će most biti otvoren naredne godine, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik