Izgradnjom putne infrastrukture do bržeg razvoja regiona

Bez autora
Mar 29 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da naša zemlja želi da bude isprepletana autoputevima, jer, kako je navela, svaka vrsta povezivanja može da nam donese napredak. Mihajlović je, učestvujući na međunarodnom forumu "Koridori – razvojna šansa Srbije i regiona", istakla da čitav region može da se ekonomski razvije ukoliko bude imao dobru transportnu infrastrukturu. Ona je naglasila da Srbija dosta radi na stabilnosti u regionu, koji je, kako je ukazala, prolazio kroz težak period, ali da zajedničkim povezivanjem možemo da ostvarimo dobre rezultate. Mihajlović je, podsetivši na to da je ta saradnja započeta Berlinskim procesom, poručila da treba smanjiti carinske barijere i procedure sa susednim zemljama kako bi se smanjilo čekanje na granici, jer to usporava trgovinsku razmenu.

Izgradnjom putne infrastrukture do bržeg razvoja regionaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da naša zemlja želi da bude isprepletana autoputevima, jer, kako je navela, svaka vrsta povezivanja može da nam donese napredak.

Mihajlović je, učestvujući na međunarodnom forumu "Koridori – razvojna šansa Srbije i regiona", istakla da čitav region može da se ekonomski razvije ukoliko bude imao dobru transportnu infrastrukturu.

Ona je naglasila da Srbija dosta radi na stabilnosti u regionu, koji je, kako je ukazala, prolazio kroz težak period, ali da zajedničkim povezivanjem možemo da ostvarimo dobre rezultate.

Mihajlović je, podsetivši na to da je ta saradnja započeta Berlinskim procesom, poručila da treba smanjiti carinske barijere i procedure sa susednim zemljama kako bi se smanjilo čekanje na granici, jer to usporava trgovinsku razmenu.

Ona je najavila da će se na samitu premijera zapadnog Balkana u Trstu 12. jula razgovarati o finansiranju regionalnih infrastrukturnih projekata, i poručila da Srbija želi da se autoputem poveže sa Sarajevom i Prištinom.

Mihajlović je, istovremeno, navela da će u novembru biti završena gradnja mosta preko Drine na lokaciji Ljubovija–Bratunac i da će tu biti jedan granični prelaz, kao i da će u narednih godinu i po dana početi rekonstrukcija više od deset graničnih prelaza sa BiH.

Odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine su veoma intenzivni, ocenila je ona i ponovila da je odluka Srbije jasna – želimo da gradimo autoput ka Sarajevu, a BiH treba da odredi rutu.

Nemamo ništa protiv toga da se ponudi nekoliko varijanti, pa da vidimo koja je ekonomski najisplativija, naglasila je Mihajlović.

Ona je ukazala na to da je za Srbiju veoma važna i izgradnja autoputa Niš–Priština, koji se već zove "Autoput mira", a za koji se završava projektna dokumentacija.

Prema njenim rečima, putni Koridor 10 kroz Srbiju biće završen do kraja godine, a trebalo bi uključiti i dodatne firme da bi se posao završio u tom roku.

Taj rok eventualno može da se produži kada je reč o obilaznici oko Dimitrovgrada i na jednom delu Grdeličke klisure. Smatramo da je moguće završiti posao, a ukoliko je potrebno i da se neke firme dodatno uključe, poručila je Mihajlović.

Preduzeće "Koridori Srbije", kako je navela, investitor je projekata, a resorno ministarstvo će se saglasiti sa tim da se uključe i druge kompanije ukoliko to preduzeće smatra da ne može da završi posao u zadatom roku.

Ona je rekla da preduzeće "Koridori Srbije" treba da iznese svoj stav kako će rešiti problem sa grčkom kompanijom "Aktor", koja je angažovana na četiri deonice Koridora 10.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik