Kamionskom kartelu kazna od tri milijarde evra

Bez autora
Jul 19 2016

Evropska unija je danas kaznila pet najvećih evropskih proizvođača kamiona sa rekordnih tri milijarde evra, optužujući ih za dosluh radi nameštanja cena i odlaganja uvođenja tehnologija za smanjenje zagađenja.Prema izjavi evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager, kompanije Dajmler, DAF, Iveko, MAN i Volvo/Reno su pre 14 godina skovale plan u jednom hotelu u Briselu. Odredili smo najveću kaznu ikada jednom kartelu, ali za to postoji dobar razlog. Posebno zbog toga što ovaj kartel obuhvata izuzetno veliko tržište i što je veoma dugo tako delovao, izjavila je Vestager.

Kamionskom kartelu kazna od tri milijarde evraEvropska unija je danas kaznila pet najvećih evropskih proizvođača kamiona sa rekordnih tri milijarde evra, optužujući ih za dosluh radi nameštanja cena i odlaganja uvođenja tehnologija za smanjenje zagađenja.

Prema izjavi evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager, kompanije Dajmler, DAF, Iveko, MAN i Volvo/Reno su pre 14 godina skovale plan u jednom hotelu u Briselu, prenosi agencija Frans pres.

"Odredili smo najveću kaznu ikada jednom kartelu, ali za to postoji dobar razlog. Posebno zbog toga što ovaj kartel obuhvata izuzetno veliko tržište i što je veoma dugo tako delovao", izjavila je Vestager.

Istraga se bazirala na racijama sprovedenim u postrojenjima tih kompanija 2011. godine.

Kompanije su bile optužene za nameštanje cena, ali i za tajni dogovor koji je imao za cilj odlaganje, a potom i prebacivanje troškova uvođenja tehnologija za smanjenje zagađenja na potrošače.

Nemačkom Dajmleru je određena najviša kazna u iznosu od milijardu evra, a za njim sledi holandski DAF sa kaznom od preko 750 miliona evra.

MAN je dobio puni imunitet zbog saradnje u istrazi, navodi AFP.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik