Master plan Zračne luke Pula: Milijun i pol putnika 2040. godine

Bez autora
Jun 01 2016

Zračna luka Pula predstavila je u srijedu Master plan za razdoblje od 2014. do 2039. godine u kojem su utvrđene smjernice razvoja infrastrukture i cjelokupnog poslovanja, te ciljevi i strategije razvoja te zračne luke. U Master planu su kao ključni strateški segmenti izdvojeni dolazni međunarodni redoviti i čarter letovi, putnici iz sustava kružnih putovanja i letova te porast prometa niskotarifnih zračnih prijevoznika, uz procjenu da će se glavnina putovanja odnositi na dolazak stranih turista u Istru u sezoni. Ukupni broj putnika 2040. godine projicira se na oko 1,5 milijuna.

Master plan Zračne luke Pula: Milijun i pol putnika 2040. godineZračna luka Pula predstavila je u srijedu Master plan za razdoblje od 2014. do 2039. godine u kojem su utvrđene smjernice razvoja infrastrukture i cjelokupnog poslovanja, te ciljevi i strategije razvoja te zračne luke.

U Master planu su kao ključni strateški segmenti izdvojeni dolazni međunarodni redoviti i čarter letovi, putnici iz sustava kružnih putovanja i letova te porast prometa niskotarifnih zračnih prijevoznika, uz procjenu da će se glavnina putovanja odnositi na dolazak stranih turista u Istru u sezoni.

Ukupni broj putnika 2040. godine projicira se na oko 1,5 milijuna.

Iako samo 5,8 posto stranih turista u Hrvatsku dođe zrakoplovima, istarska regija ima vrlo dobar receptivni turistički potencijal što se može projicirati na budućnost, jer je prepoznata kao popularna međunarodna turistička destinacija, istaknuto je na predstavljanju Master plana.

Master plan, u vrijednosti od 1,1 milijuna kuna, izradili su Zajednica ponuditelja IGH iz Zagreba i Airport Consulting Vienna iz Beča.

Johann Frank iz tvrtke Airport Consulting Vienna kazao je kako, pod uvjetom da provede izuzetno dobre marketinške aktivnosti, Zračna luka Pula može proširiti područje utjecaja sve do Opatije, čime bi se pozicionirala kao zračna luka šire istarske regije.

Zračna luka Pula međutim naglašava kako neće moći sama financirati ukupna ulaganja, te da će joj zato biti potrebna pomoć države i institucija za EU fondove.

Naime od potrebnih 1,59 milijuna kuna financijskih sredstava 40 posto planira se prikupiti kroz kapital i/ili bespovratna sredstva, a 60 posto kroz bankovne zajmove, s tim da je je cilj bankovne zajmove otplatiti do 2040. godine.

Master plan Zračne luke Pula sastavni je dio Studije razvoja Zračne luke Pula, ukupne vrijednosti gotovo pet milijuna kuna, od čega 3,4 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Promet 2007.-2013.      

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik