MMF i SB pohvalili napredak reformi u Železnicama Srbije

Bez autora
Jun 14 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture informisala je danas stalnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji i šefa Kancelarije Svetske banke u Srbiji Tonija Verheijena o daljim planovima za modernizaciju srpske železnice. Ona je na sastanku Radne grupe za reformu železnice svoje sagovornike upoznala sa onim što je do sada urađeno u cilju modernizacije srpskih železnica. Ona je ukazala na to da se vode razgovori sa sindikatima, da postoji puno otežavajućih okolnosti, ali da u ovom procesu moramo biti jedinstveni kako bismo postavili dobar model i za reformu ostalih javnih preduzeća.

MMF i SB pohvalili napredak reformi u Železnicama SrbijePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović informisala je danas stalnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Daehang Kima i šefa Kancelarije Svetske banke (SB) u Srbiji Tonija Verheijena o daljim planovima za modernizaciju srpske železnice.

Mihajlović je na sastanku Radne grupe za reformu železnice svoje sagovornike upoznala sa onim što je do sada urađeno u cilju modernizacije srpskih železnica.

Ona je ukazala na to da se vode razgovori sa sindikatima, da postoji puno otežavajućih okolnosti, ali da u ovom procesu moramo biti jedinstveni kako bismo postavili dobar model i za reformu ostalih javnih preduzeća.

Mihajlović je poručila da je kompletiran zakonski okvir za otvaranje železničkog tržišta koji će omogućiti da se na srpskim prugama pojave i privatni železnički prevoznici, a što će uticati na odluku koje pruge od 800 kilometara nerentabilnih će ostati u upotrebi, o čemu će lokalne samouprave i građani biti obavešteni najmanje šest meseci ranije.

Početkom juna potpisan je prvi takav ugovor sa privatnim prevoznikom za kombinovani prevoz, navela je ona i dodala da se 430 kilometara pruga u Srbiji ne koristi decenijama a da na pojedinim deonicama čak i nema šina, pa se sa ukidanjima tih deonica može početi odmah.

Prema njenim rečima, kompletirani su spiskovi imovine i definisani viškovi u železničkim preduzećima od čega bi se mogli izmiriti neki istorijski dugovi.Mihajlović je istakla da će nova Vlada doneti odluku o nivou otpremnina za višak zaposlenih, čime će se stvoriti uslovi za dalju uspešnu reformu Železnica Srbije, ne bi li ovo javno preduzeće postalo moderno, efikasno i profitabilno.

Daehang Kim i Toni Verheijen su pohvalili napredak u reformi Železnica Srbije.

Ovo je veoma pozitivan napredak, voleo bih kada bi tako bilo i u drugim sektorima, rekao je Kim nakon što je čelnicima dve svetske finansijske institucije predočeno dokle se stiglo sa reformama u železničkom sektoru.

Sastanku su prisustvovali i direktori železničkih preduzeća, predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstva privrede i sindikata radnika zaposlenih u železničkim preduzećima, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik