Na srpskim prugama uskoro i privatni prevoznici

Bez autora
Jun 15 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture razgovarala je danas sa šefom Misije MMF-a za Srbiju Džejmsom Rufom u okviru revizije aranžmana sa tom međunarodnom finansijskom institucijom. U saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi se da je Ruf istakao da je MMF ohrabren rezultatima postignutim u Železnicama Srbije, uz uverenje da to može postati model i za reformu drugih javnih preduzeća. Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen čestitao je na napretku koji je do sada ostvaren.

Na srpskim prugama uskoro i privatniciPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa šefom Misije MMF-a za Srbiju Džejmsom Rufom u okviru revizije aranžmana sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

U saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi se da je Ruf istakao da je MMF ohrabren rezultatima postignutim u Železnicama Srbije, uz uverenje da to može postati model i za reformu drugih javnih preduzeća.

Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen čestitao je na napretku koji je do sada ostvaren.

Teme razgovora sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om bile su reforme Železnica Srbije i razvoj projekta modernizacije pruge Beograd–Budimpešta, projekti u putnoj infrastrukturi, uključujući i rehabilitaciju puteva u Srbiji, napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke, kao i reforma katastra.

Zvaničnicima svetskih finansijskih institucija predstavljeni su planovi dalje reforme Železnica Srbije, ali i do sada postignuti rezultati.

Mihajlović je istakla da je ove godine otvoreno železničko tržište, što će lokalnim samoupravama pomoći da privuku zainteresovane privatne prevoznike na pružnim deonicama koje su sada nerentabilne, a kojih ima približno 800 kilometara.

Tržište je otvoreno i trudimo se da podignemo nivo usluge na srpskim prugama, poručila je potpredsednik Vlade i dodala da se više od 400 kilometara pruga u Srbiji uopšte ne koristi decenijama, a plaća se zemljište na kojem su, zbog čega će se odmah krenuti u proces njihovog gašenja kako bi se smanjili troškovi.

Ovaj sektor očekuje i racionalizacija broja zaposlenih gde će se o tačnom broju viška zaposlenih i visini otpremnina koje će im biti ponuđene nastaviti pregovori sa sindikatima dok se ne dođe do rešenja prihvatljivog za sve, poručila je ona.

Mihajlović je zvaničnike MMF-a, Svetske banke i EBRD-a informisala i o tome da se projekti u putnoj infrastrukturi realizuju u zadatim rokovima, a da je uspešna reforma u građevinarstvu imala višestruke efekte na ukupnu ekonomiju, pa je učešće građevinarstva u BDP-u sa 4,1 odsto, koliko je iznosilo u 2014. godini, povećano na 5,1 odsto u 2016. godini.

Paralelno sa tim, kako je istakla, započeta je i reforma katastra, koja je podjednako važna kako bi sistem u potpunosti funkcionisao, što će dodatno poboljšati poziciju Srbije na listi Svetske banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik