Niš čeka kargo avione

Bez autora
Sep 15 2016

Posle "iljušina", uskoro će na niški aerodrom moći da sleću i veliki kargo avioni tipa "boing" i "erbas", koji čine 85 odsto teretnog saobraćaja u svetu. Aerodrom "Konstantin Veliki" nabavio je "kargo loader" i prateću opremu potrebnu za servis ovih aviona, pa sada počinju pregovori sa kompanijama, kako bi u ovu vazdušnu luku sletale i kargo letelice. Direktor Regionalne razvojne agencije "Jug" Bojan Avramović kaže da je razvoj kargo saobraćaja jedan od prioriteta niškog aerodroma i da se naredne godine može očekivati povećanje broja teretnih aviona. Da bi aerodrom bio održiv, kako objašnjava, potrebno je da godišnje preveze 300.000 putnika, ali i određenu količinu robe. Jer, kargo saobraćaj se naplaćuje po višim cenama nego transport putnika "lou kost" kompanijama.

Niš čeka kargo avionePosle "iljušina", uskoro će na niški aerodrom moći da sleću i veliki kargo avioni tipa "boing" i "erbas", koji čine 85 odsto teretnog saobraćaja u svetu.

Aerodrom "Konstantin Veliki" nabavio je "kargo loader" i prateću opremu potrebnu za servis ovih aviona, pa sada počinju pregovori sa kompanijama, kako bi u ovu vazdušnu luku sletale i kargo letelice.

Direktor Regionalne razvojne agencije "Jug" Bojan Avramović kaže da je razvoj kargo saobraćaja jedan od prioriteta niškog aerodroma i da se naredne godine može očekivati povećanje broja teretnih aviona.

Da bi aerodrom bio održiv, kako objašnjava, potrebno je da godišnje preveze 300.000 putnika, ali i određenu količinu robe. Jer, kargo saobraćaj se naplaćuje po višim cenama nego transport putnika "lou kost" kompanijama.

- Sledeće godine aerodrom će imati dva do tri kargo leta nedeljno - ističe, za "Novosti", Bojan Avramović.

- Moramo da imamo priličan broj kargo pošiljki kako bismo finansijski mogli stabilno da održimo ovaj aerodrom, a 2018. već će biti samoodrživ.

Ukazuje i da će sledeće godine kompletna privreda juga Srbije imati mogućnost da pod povoljnim uslovima transportuje robu sa niškog aerodroma. Bilo da je u pitanju izvoz, bilo da se radi o uvozu repromaterijala.

Direktor Regionalne razvojne agencije "Jug" najavljuje eventualne investicije u proširivanje terminala, kako bi se povećali kapaciteti obezbeđivanja ček-inova. Biće neophodno da se duplira i prostor na aerodromu.

Bez dugova

Niški aerodrom morao je drastično da smanji troškove kako bi se obezbedilo redovno funkcionisanje. Trenutno, nikom ništa ne duguje, a posle postavljanja novog direktora bio je zatečen dug od milion evra. Grad je "priskočio" u pomoć sa 70 miliona dinara, a novo rukovodstvo je uspelo da vrati nasleđeni dug.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik