Očekuje se otvaranje linije Doha - Sarajevo

Bez autora
Jul 13 2016

Posljednjih mjeseci na Aerodromu Sarajevo radi se na preuređenju postojećih kapaciteta kako bi se putnicima i ostalim korisnicima pružila što kvalitetnija usluga. Do sada je proširen dolazeći gate, a njegova površina veća je za 70 posto, stoga će se instalacijom većeg broja šaltera za pasošku kontrolu povećavati i broj ulaza i izlaza. Otvorena šalterska komunikacija za UIO u javnoj i štićenoj zoni obezbjeđuje putnicima neometanu komunikaciju sa carinskim službenicima, a putnicima je na usluzi i nova šalterska komunikacija Lost&Found u štićenom prostoru. U sklopu preuređenja urađena je rekonfiguracija trake za prtljag, što će rezultirati bržim i efikasnijim procesuiranjem putnika.

Očekuje se otvaranje linije Doha - SarajevoPosljednjih mjeseci na Aerodromu Sarajevo radi se na preuređenju postojećih kapaciteta kako bi se putnicima i ostalim korisnicima pružila što kvalitetnija usluga.

Do sada je, kako su nam kazali iz Službe za odnose s javnošću, proširen dolazeći gate, a njegova površina veća je za 70 posto, stoga će se instalacijom većeg broja šaltera za pasošku kontrolu povećavati i broj ulaza i izlaza.

Veći broj putnika

- Otvorena šalterska komunikacija za UIO u javnoj i štićenoj zoni obezbjeđuje putnicima neometanu komunikaciju sa carinskim službenicima, a putnicima je na usluzi i nova šalterska komunikacija Lost&Found u štićenom prostoru. U sklopu preuređenja urađena je rekonfiguracija trake za prtljag, što će rezultirati bržim i efikasnijim procesuiranjem putnika. Optimizacijom terminala, planiran je i veći broj šaltera za registraciju putnika i prtljaga, sa 12 na 15, što će povećati brzinu njihovog procesuiranja, istakli su iz Aerodroma.

U prvih pet mjeseci ove godine opsluženo je 291.036 putnika, što je za 5 posto više u odnosu na isti period 2015. Rast broja putnika rezultat je povećanja broja dnevnih letova aviokompanija koje trenutno operiraju sa ovog aerodroma, ali i uvođenje novih linija. Stoga u narednom periodu očekuju povećan broj charter letova, kao i otvaranje linije Doha - Sarajevo, od Qatar Airwaysa.

- U maju smo počeli pregovore sa Wizz Airom o dolasku ove aviokompanije na Sarajevski aerodrom. S obzirom na to da postoji obostrani interes za uspostavljanje saradnje, pregovori su nastavljeni i ukoliko se postigne saglasnost o svim elementima ugovora, Wizz Air bi trebao uspostaviti liniju iz Sarajeva, s tim da još nije bilo razgovora o kojoj relaciji je konkretno riječ, kazali su nam, a na pitanje o najavi Turkish Airlinesa za uvođenje linija kojima bi se povezali aerodromi u BiH, kazali su kako njima niko nije uputio zvaničan dopis.

Nove linije

Kada već pominjemo nove linije, pitali smo i da li postoji mogućnost zračnog povezivanja BiH i Crne Gore, s obzirom na to da je ova putna komunikacija važna i privrednicima i građanima, a veoma je loša.

- Svaka aviokompanija prije uspostavljanja leta radi detaljnu analizu tržišta, kojom procjenjuje komercijalnu opravdanost uvođenja nove linije. Kada je riječ o crnogorskom avioprevozniku, nas još niko nije kontaktirao tim povodom. Ukoliko se pokaže potreba za otvaranjem linije kojom bi se zračnim putem povezivale BiH i Crna Gora, Aerodrom Sarajevo je svakako otvoren za tu saradnju, kazali su.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik